2012 yılında Cryptonote şirketi tarafından piyasaya sürülen Bytecoin’in diğer kripto paralara nazaran Bitcoin’den daha farklı özelliklere sahiptir. Tıpkı Bitcoin Cash’deki gibi bir çatallanma yaşayan Bytecoin’de yaşana bu çatallanma sonucu ortaya çıkan Bitmonero ön plana çıkmıştır. Zamanla önündeki bit kelimesini de atan Bitmonero artık Monero olarak adlandırılmaktadır. Altcoinler arasında izlenememe özelliği sayesinde ün salan Monero, 8 milyar dolarlık piyasa değeri ile 21. sırada. Kripto para alım satım işlemi yapan birinin eğer cüzdan adresini öğrenirseniz sonraki işlemlerinde ne kadar para alıp gönderdiği veya bu paraya nereye gönderdiğini görebilirsiniz. Monero’da ise böyle bir şey söz konusu değildir. Gizliliğin ön planda tutulduğu Monero, bunu cüzdan adresini gizleyerek sağlamaktadır. Böylece Monero’yla yaptığınız işlemlere hakim olan tek kişi siz oluyorsunuz. Bu özellik her ne kadar olumlu bir özellik görünse de yasa dışı işlerle uğraşan bireyle bunu kötüye kullanabilmektedir. Öyle ki bu gizliliği kendine koz bilen birçok Deep Web kullanıcısı yaptıkları illegal işlerde para yerine Monero kullanmaya başladılar. Madenciliği zor olmasına rağmen hacminin son derece büyük olmasını sebebi de Deep Web’de popüler olmasına bağlanıyor. Kısacası Monero’ ya avantaj sağlayan özellikler aynı zamanda dezavantaj olarak da görülebilir.
Monero madenciliğinin kolay olmaması Monero’daki büyük fiyat dalgalanmalarının önüne geçer ve yatırımcılarının büyük kayıplara uğramasını engeller. Monero’nun madenciler açısından avantajı blok limitinin bulunmamasıdır. Bu sayede gün içerisinde üretilen Monero’da bir sınırlamaya gidilmiyor.2014 yılında piyasaya sürülen Monero 0.001 dolar bandında piyasaya giriş yapmıştır. 2017 yılında Bitcoin’in yükselişine ayak uyduran Monero özellikle 2017 Aralık ve 2018 Ocak aylarında büyük bir yükseliş gösterdi ve 543 dolar seviyesine kadar çıktı. An itibariyle ise 433 dolardan işlem görmektedir.
XMR fiyatını teknik olarak incelersek, bugün gördüğü 439,15 seviyesi, 543 dolarlık rekor seviye sonrası 3 yıl aradan sonra gördüğü en yüksek seviye. 390 ve 355 destek seviyeleri, olası geri çekilmeler için takip edilebilir. 290 dolar ise ana destek seviyesidir. 2020 Aralık ayından gelen trend direncinin test edilmesi ve son 1 aydır yaşanan sert yükselişlerden kaynaklı olası kar satışları görülme ihtimali göz önünde bulundurulmalı. Ancak bu olası geri çekilmeler, alım fırsatı olarak değerlendirilecektir. Temel ve teknikten kaynaklı olarak yükselişlerin devam etmesini bekliyoruz. Destek seviyeleri, gelecek kar satışlarına karşın alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Ana hedefimiz ise 543 dolar olarak devam ediyor.
Leave a Reply