Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 15 Nisan para politikası toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale oranını yüzde 19,0 oranında sabit tuttu. Özellikle faizlerin 200 baz puan arttırılması sonrasında görevinden alınan TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu ile birlikte piyasalarda önden yüklemeli bir faiz indirim döngüsü için zemin hazırlanacağına ilişkin beklentiler tetiklendi. Bu durum TL tarafında tansiyonu tetiklerken, enflasyon bazlı gelişmelerin de TCMB’nin elini zorlaştırdığı görülüyor. Nisan ayı tüketici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 1,68 oranında artış kaydederken, yıllık veri yüzde 17,14’e yükselerek Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye işaret etti.
TCMB’nin yarın gerçekleşecek olan toplantısına ilişkin olarak beklentiler faizlerin sabit bırakılması yönünde yer alırken, genel beklentiler TCMB’nin ilerleyen zamanda faiz indirim döngüsüne başlayacağı yönünde. Sonuç olarak, başta enflasyonun genel görünümü olmak üzere ekonomik koşulların Merkez Bankasının gevşeme politikasını zorlaştıracağına işaret ediyor. Böylece, TCMB’nin %19’luk politika faizine doğru yapılan sıkılaşmanın oluşturduğu hareket alanı biraz daha daralacak. Merkez Bankasının Beklenti Anketi’nde enflasyon beklentisini yüzde 13,81 seviyesine yükseltilmesinin de bu senaryoyu güçlü kıldığı söylenebilir.
18 Mart TCMB toplantısında beklentilerin üzerinde alınan faiz kararı sonrasında meydana gelen Merkez Bankası değişikliği ile faiz döngüsüne son verilmesi sonrasında Türk lirası tarafında başlayan değer kaybı korunmaya devam ediyor. Özellikle TCMB’nin faizleri sabit bırakıp sözlü yönlendirme yoluna gitmesi durumunda TL kaynaklı tansiyonun pek fazla değişmesi görülmeyebilir. Burada en önemli ipucu TCMB’nin gelecek dönem parasal genişleme ihtimali olup olmadığına bağlı olarak aranacak. Özellikle enflasyonun artması ile dış finansal risklerin tetiklenmesi TCMB’nin elini zorlaştırıyor. Böylelikle TCMB’nin faizleri sabit bırakması noktasında TL zayıf senaryonun korunmaya devam ettiğini görebiliriz.
Teknik olarak 8.18 ve 8.21 seviyeleri üzerinde kalıcılık sağlandığı için yükselişlerin 8.24 üzerine taşındığını görüyoruz. Dolar/TL’de özellikle bu seviye üzeri görünümün korunması ile TCMB’nin faiz politikasına ara vererek izleme durumuna geçmesi halinde yükselişlerin 8,40 direnci üzerine taşınması beklenebilir. Kurda bu seviye üzeri yükselişlerde ise 8,48 ve 8,58 eşikleri bir sonraki atak noktamız olma görevini taşıyor. Ancak olası bir aşağı yönlü realizasyona bağlı olarak 8,30 seviyesi altı bir hareketlilikte 8,18 ve 8,05 desteklerini göz önünde bulundurmaya devam ediyoruz.
Leave a Reply