Dash, eski adı ile Darkcoin ondan sonra XCoin olarak bilinen kullanıcı dostu ve ölçeklenebilir dijital para hedefini kaynak kodu açık olacak şekilde ve p2p olan bir dijital para birimidir. Bitcoin’inde yer alan donanımlardan ayrı olarak anlık işlem (InstantSend), özel işlem (PrivateSend) sunmakta ve Dash ağındaki işletme ve kişileri ödüllendirme sistemi oluşturan kendi kendisini yönetebilen ve fon oluşturan bir modele sahiptir. Ayrıca Dash’in merkeziyetsiz yönetim ve bütçeleme sistemi, Dash’i merkezi otoritesi bulunmayan özerk bir kuruluş (DAO) haline getirir.
Dash ile Bitcoin arasında birtakım farklar söz konusudur. Bu farkların en belirleyicisi madencilik için tercih edilen algoritmada ortaya çıkmaktadır. Dash, Bitcoin’in kullandığı Proof of Stake algoritmasının farklı bir versiyonu olan “X11” algoritmasını kullanmaktadır. Algoritmadan farklı olarak, Bitcoin ile arasında başka bir fark daha mevcut. İşlemleri gerçekleştirmek için her iki dijital para birimi de farklı sistemler kullanmaktadır. Otoritesiz olarak uzlaşma sağlamak adına tasarlanan bu süreçte, full nodelar veya madenciliğe endekslenmiş nodelar için büyük bir yatırım inşasını gerektiriyor. Bitcoin’in halihazır olduğu bu sistemde, full nodeları çalıştıran Bitcoin madencileri, en uygun işlemleri oluşturmak için zaman ve para miktarını arttırmak zorunda kalıyorlar ve bu durum Bitcoin ağının ölçeklenmesi nedeniyle iyice imkansız bir hale bürünüyor.
Dash, başlangıç olarak ekonomik teşvik planını tasarladı. İşlemlerin doğrulanıp onaylanmasını kolaylaştırma amacı ile Masternode sistemini kurdu. Bu sayede Bitcoin’deki ölçeklenebilirlik sorununu da Masternodelar sayesinde çözmüş oluyor. Dash’ın sistemindeki en önemli yeniliklerden biri de yönetim modelindedir; Dash ile aynı hizada yer alan Bitcoin ve Litecoin tamamen akademik kurumlar tarafından büyüme ivmesi kazandılar. Kripto paraların gelişimleri bu kurumlar tarafından sağlanan finans kaynaklarına bağlıdır.
Dash’te ise bu durum üç paylaşımcı arasında blok ödülleri paylaştırılarak kendi kendini finanse edebilen bir modele evrilmiştir. (Masternodes, Madenciler ve Hazine) Masternodelar ve madenciler yüzde 45 pay alıyorlar. %10’luk dilim ise Dash’in gelecek zamanlardaki projelerini finanse edebilme amaçlı için kullanılıyor.
DSHUSD paritesine teknik olarak bakarsak, 337 dolar direnci kırıldıktan sonra momentumun artması ile yükseliş hareketlerinin ivme kazandığını görüyoruzz. Mart ayından gelen (kırmızı) direnç çizgisi fiyatların önünde ilk engel olabilir. 435-440 bölgesinde fiyatın bir dirençle karşılaşması muhtemel. Bu seviyenin gün kapanışı bazında kırılması ise hareketi daha da hızlandıracak ve kısa-orta vade hedefimiz olan 470-500 dolarlık seviyelerin görülmesini sağlayacaktır. Yıl içerisinde 1625 dolarlık rekor seviyenin görülmesi ise uzun vade hedeflerden birisi. Olası geri çekilmelerin alım fırsatı sunmasını beklediğimiz seviyeler ise 382 ve 355 dolar olarak takip edilebilir.
Leave a Reply