Her ayın ilk cuma günü piyasa katılımcılarının merakla takip ettiği veriler arasında, ABD istihdam piyasasına yönelik kritik makroekonomik gelişmeler var. Dünyanın en önemli ekonomisinin istihdam piyasasında ve çalışanların ücretlerinde bir değişim izleniyor mu sorularının cevapları, ülkenin ekonomik aktivitesini yorumlayabilmek ve Merkez Bankası para politikasına yönelik olası aksiyonları tahmin edebilmek adına önemli bir yere sahip. Ayrıca bu haber akışının varlık fiyatları üzerindeki anlık etkileri de finansal piyasalarda işlem yapanların takibinde yer almaktadır. Bu sebeple de Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin sonuçlarını yakından takip ediyoruz.
Tarım sektörü haricinde (Sanayi, Kamu, Hizmet, vb) son ay içerisinde çalışan insanların sayısındaki değişikliklere Tarım Dışı İstihdam, ABD ekonomisinde geride kalan ay içerisinde, iş aradığı halde iş bulamayan kişilerin, toplam iş gücü içerisindeki oranına İşsizlik Oranı, Tarım sektörü dışında çalışan işçilere ödenen saatlik ücretteki değişimlere ise Ortalama Saatlik Kazançlar adı verilir.
Dün açıklanan ADP özel sektör istihdam Haziran ayında 692 bin ile beklentilerden iyi gelirken bugün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 364 bine gerileyerek beklentilerden iyi geldi. Önceki haftanın başvuru rakamının 415 bine revize edilmesiyle son haftada işsizlik maaşı talebinde bulunan kişi sayısı 51 bin kişi azaldı. 364 bine gerileyen başvurular, pandemi dönemindeki de en düşük seviye oldu. Ocak ayında 700 bin tabanından 900 bin üzerine çıkan başvurulardaki yükseliş geçici oldu ve sonrasında düzenli olarak 600 bin, 500 bin ve 400 bin tabanına kadar geriledi. 25 Haziran işlem haftasında ise başvurular 400 bin altına inerek pandemi döneminin en düşüğünü gördü. Günün devamında açıklanacak ISM imalat PMI verisinin de 61,0 seviyesini korudu.
Bu üç önemli veri aynı zamanda istihdam piyasasının güncel durumunu gösterdiği için yarın açıklanacak tarım dışı istihdam setinin de öncü datası olma özelliğini taşıyor. Haziran’da beklentilerden iyi gelecek istihdam rakamı, sektördeki canlanmanın devamlılığı açısından son derece önemli. Henüz 7 milyondan fazla kişinin pandemi nedeniyle işsiz kaldığı ABD’de istihdam piyasası Fed’in para politikasında enflasyon kadar önemli ve iyi gelecek veri erken sıkılaşma tahminlerini de kuvvetlendirebilir. FED Başkanı Powell, 16 Haziran FOMC toplantısı sonrasında yaptığı basın toplantısında, artık ekonomik verilerin daha yakından takip edileceğini söylemişti. Bu bağlamda yarınki tarım dışı istihdam ve alt kalemlerdeki ortalama saatlik kazançlar, işsizlik gibi veriler çok kritik. Dolar endeksinin son 3 ayın en yükseğine çıkması da verinin iyi geleceğine dair bir beklentinin fiyatlandığını gösteriyor. Tarım dışı verisi sonrasında piyasalar 28 Temmuz günü yapılacak FOMC toplantısına kadar volatil olmaya devam edecektir. Dolar endeksi en son yapılan FOMC toplantısı sonrası 200 günlük ortalamasının üzerine çıkarak yeniden yükseliş trendine girmişti. Bugün 92.535 direncinin test edildiği dolar endeksinde eğer bu seviye kırılırsa sonraki hedef 93.43 olacaktır. Bu da USD bacaklı ürünler başta olmak üzere tüm piyasada risk iştahı açısından farklı bir senaryoyu gündeme getirir. En çok etkilenmesi muhtemel ürünler XAUUSD, EURUSD, USDJPY gibi pariteler olacaktır. Tarım dışı verisi sonrası bir çok ürün önemli kazanç fırsatı sunabilir. Ancak mutlaka ilk önce dolar endeksinin takip edilmesi ve dolar aleyhine pozisyondan uzak durulması sağlıklı olacak.
Leave a Reply