Önde gelen kripto para biri Bitcoin, önümüzdeki günlerde kritik bir güncelleme görecek. Haziran ayında madenciler arasında yapılan ve %90 üzerinde kabul gören oylama sonucu resmiyet kazanan güncelleme için sayılı günler kaldı. Ethereum ağında Ağustos ayında yapılan EIP-1159 güncellemesi gibi Bitcoin Taproot güncellemesi de Bitcoin’in temel protokolündeki kodda bir değişiklik sunuyor. Kısaca değinecek olursak, Bitcoin ağı için daha iyi akıllı sözleşmeler sunmayı vadediyor. Bitcoin ağında şu anda akıllı sözleşmeler var, ancak platformda neredeyse işe yaramaz durumdalar. Ethereum, Cardano veya Solana’dan farklı olarak, Bitcoin üzerinde akıllı sözleşmeler kullanmak, işlem ücretlerini ve Bitcoin ağındaki toplam veri boyutunu artırır. Taproot güncellemesi de farklı yollarla bu sorunları çözecek ve Bitcoin’in Ethereum’ da olduğu gibi NFT tarafında ve DeFi protokollerinde kullanımını artıracak.
Taproot’un bu sorunu çözme yollarından biri, mevcut Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritmasından (ECDSA) Schnorr İmza Algoritmasına (SSA) geçmektir. SSA ile bir Bitcoin cüzdanına yapılan birden fazla işlemin ayrı olarak gösterilmesi gerekmez. Bunun yerine, tek bir işlem altında özetlenebilir ve benzersiz bir anahtar atanabilir; bu, işlemlerin birden fazla taraftan tek bir cüzdanda gerçekleştiği Bitcoin tabanlı fonlar oluşturmak gibi çeşitli uygulamaları düzene sokmak için yararlı olabilir. Bitcoin’de daha ucuz işlemler Ayrıca akıllı sözleşmeler kullanıldığında Merkilized Alternative Script Trees (MAST) adı verilen bir sistem devreye girecek. Bununla, bir işleme yerleştirilen koşulların tümü tek bir komut dosyasında toplanabilir, bu da daha az veri alacakları anlamına gelir ve akıllı sözleşmeleri daha da anlamlı hale getirir. Çünkü mevcut sistemde her koşul ayrı ayrı özetlenir, bu da blok zincirindeki toplam depolamayı arttırır ve dolayısıyla işlem ücretlerini şişirir. Daha düşük ücretler, daha fazla işletmenin kullanabilmesi anlamına geleceğinden daha fazla benimseme demektir. Şu anda, Bitcoin ağı saniyede yaklaşık dört ila beş işlem gerçekleştirebiliyor ve işlem ücretleri 75 dolar veya daha yukarı çıkabiliyor. Taproot’tan sonra ne kadar daha ucuz olacakları net olarak bilinmese de daha ucuz olacağına dair beklentiler yüksek.
Ethereum güncellemesi geldikten sonra fiyata çok iyi bir etkisi olmuştu. Bitcoin’ in taproot güncellemesi de bu anlamda önemli bir fiyat artışına sebep olabilir. Ağ yoğunluğunun azalması, işlem ücretlerinin düşmesi, akıllı sözleşmelerin gelmesi gibi etkilerle kullanım alanı artacak. Buna bağlı olarak talebin de artması ve doğal olarak fiyatın da artması oldukça mümkün. Fiyata teknik olarak bakarsak, 27 Ekim-7 Kasım arasında 60.000 dolar üzerinde oluşan fiyat hareketinin sonunda bu hafta başında rekor seviyeye kadar yükseliş göründü. 60.000 dolar desteğinin korunması ile birlikte artan momentum fiyatı 68.564 dolarlık rekor seviyeye taşıdı. Yaklaşan taproot güncellemesinin ve piyasada yaşanan bir kaç olumlu gelişme sonrası hacimlerin artmasının bunda etkisi büyük. Teknik olarak da 60.000 dolar desteği burada önemli bir rol oynadı. Kâr satışları gelse de hem bu destek üzerinde karşılandı. Buradan sonra olası kâr satışları için 64.803 desteği takip edilecek. Ay içerisinde taproot güncellemesinin de gelmesi ile birlikte fiyatta yükselişlerin ilk etapta 73.000 dolar seviyesine kadar devam etmesi beklenebilir.
Leave a Reply