Nasdaq endeksi, 2 ay süren ve fiyatın yaklaşık %22 düşmesine sebep olan düzeltme sonrası kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. ABD’ nin faiz artışı dönemine girmesi, Rusya-Ukrayna arasında devam eden gerilim, ABD tahvil faizlerinin %2.50 seviyesini aşması gibi sebepler, tüm Dünya borsalarında ve özellikle teknoloji hisselerinde sert düşüşlere yol açmıştı.
Daha detaylı incelersek, Fed’in faizleri artırma sürecinde daha agresif bir politika izleyeceğine yönelik beklentilerin ABD Hazine tahvillerinde bir satışa yol açması sonucunda verim eğrisinde korkulduğu gibi bir tersine dönüş yaşandı ve iki yıllık tahvil faizi, 10 yıllık tahvil faizinin üzerine çıktı. Verim eğrisinde bu tarz bir tersine dönüş tarihsel olarak bir resesyon habercisi oldu, ancak zamanlamaları kesin değildi. Mevcut düşünce, kısa vadeli tahvil faizlerindeki artışın yansıttığı şekilde parasal sıkılaşmanın talebi düşürerek bir resesyonu tetikleyeceği yönünde. FED üyeleri de buna izin vermeden, yani ekonomiyi bozmadan faiz artışı yapmanın yollarını arıyor. Nisan ayında toplantısı bulunmayan FED’ in ilk faiz kararı toplantısı 4 Mayıs günü yapılacak. O gün bir aksilik, negatif bir sürpriz olmasa piyasa 50 BP faiz artışı yapılacağına dair fiyatlamaya başladı. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri de bunun habercisi oldu. Mart ayındaki güçlü istihdamın işsizlik oranını %3,8’den %3,6’ya düşürmesi, maaşların ve fiyatların devamlı baskısına rağmen güçlü bir istihdam piyasasının daha sıkı bir para politikasına dayanabileceğine işaret ediyor. Fed’in kullandığı enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları endeksi, Şubat ayında yıllık %6,4’lük bir artış gösterdi. Oynak gıda ve enerji fiyatlarını içermediği için Fed üyelerinin daha yakından takip ettiği çekirdek enflasyon oranı bile yıllık %5,4 yükseldi. İki figür de bir önceki okumalarına kıyasla daha yüksekti. Bu da haftaya açıklanacak kritik enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelebileceğini gösteriyor. Nereden bakarsak bakalım, Mayıs ayında faiz artışı kaçınılmaz olarak görünüyor. Bu da ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %3 seviyesini zorlaması ile sonuçlanabilir. ABD tahvil faizleri ile negatif korelasyonu bulunan teknoloji şirketlerinin Nisan ve Mayıs performansı önemli olacak. FED kararının yanı sıra bu ay itibariyle bilanço dönemine de giriliyor. 2022 ilk çeyrek bilançoları ve FED kararı, Nasdaq endeksinin bundan sonraki yönünü belirleyebilir. Endeks için önemli bilançolar 27-28 Nisan ve 4 Mayıs tarihlerinde açıklanacak olan Google, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft ve Tesla bilançoları. FED’in hemen öncesinde açıklanacak olmaları volatiliteyi artırabilir.
Nasdaq endeksine teknik olarak bakarsak, endeks 20 Ocak sonrası ilk defa 200 günlük ortalamasını geçtiğimiz hafta test etti ve 14.900 – 15.250 bandına kalıcı olarak yerleşmeye çalışıyor. Bu seviyeler önemli çünkü buraya kadar olan yükselişlerin bir anlam kazanabilmesi içi mutlaka direnç üzeri kalıcılık gerekiyor. Aksi taktirde yeniden 14.400 – 14.150 destek bölgesine kadar yaklaşık 1000 puanlık düşüş sürpriz olmayacaktır. 14.715 ise önemli destek. Fiyatın burayı kaybetmesi, satış baskısını artırır. 15.250 üzerinde bir kırılım durumunda ise yeniden 16.000 seviyeleri gündeme gelecektir.
Leave a Reply