ABD’ de bu hafta Kongre’den geçen Enflasyonu Düşürme Yasası, ABD’deki enerji sektörünü etkileyen birçok hüküm içeriyor. Enerji ve ilgili şirketlerdeki yatırımcılar, mevzuatın petrol, doğal gaz ve enerji hisse senetleri üzerinde nasıl bir etki edebileceğine dair gelişmeleri yakından takip ediyor.
Yasa kapsamında, Karbon Yakalama, Hidrojen ve Biyoyakıt Girişimleri İçin Vergi Kredileri var. Bu kredilerden, Exxon Mobil gibi dev petrol üreticisi şirketler yararlanacak. ABD’deki büyük petrol üreticileri, fosil yakıt(petrol ve doğalgaz) üretip satarak kazanç elde ediyor ancak bu yasa kapsamında büyük vergi indirimlerinden yararlanmalarını sağlayacak pahalı karbon yakalama projelerine ve biyoyakıt araştırmalarına yatırım yapmaya da güçleri yetecek. Bu yasa daha küçük şirketlerin rekabet etmesini zorlaştırabilir ancak dev şirketlerin daha fazla kazanç elde etmesinin önünü de açacak. Bu sebeple bir süredir önemli bir yükseliş trendi içerisinde olan Exxon Mobil ve Chevron gibi şirketlerin hisseleri de oldukça cazip hale gelecektir. Güncel durumda 93 dolar seviyesinde bulunan Exxon Mobile için yıl içerisinde 105 dolar hedefimizi koruyoruz. 159 dolar seviyesinde olan Chevron için ise aynı vadedeki hedefimiz 184 dolar.
Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamındaki bir diğer madde ise, elektrikli araç alımları için 4000 dolar ile 7500 dolar arasında değişen vergi kredisi. Bu yasa, elektrikli araç endüstrisine önemli bir teşvik sağlayabilir ve elektrikli araç üreten şirketlerin hisse senedi fiyatlarını potansiyel olarak yükseltebilir. Kredi, elektrikli araç bataryalarının bileşenleri olan kobalt gibi mineraller için yerli madenciliği ve yerli batarya üretimini teşvik etmek üzere tasarlandı. Batarya ve chip üretiminin ABD’ ye tekrar dönmesini teşvik amacıyla geçtiğimiz günlerde de başka bir yasa yürürlüğe girmişti. Ancak bir elektrikli aracın bu vergi kredisine hak kazanabilmesi için bataryanın Kuzey Amerika’da çıkarılan madenlerle veya Kuzey Amerika’da geri dönüştürülen malzemelerden üretilmiş olması gerekiyor. Şuan için bu kriteri sağlayan araç sayısının az olması sebebiyle, TESLA ve RIVIAN gibi sektörün önü şirketleri, batarya ve chip sektörüne yatırımlarını arttırmaya başlayacaklardır. Bu yatırımları, hep yatırım teşvikleriyle yapacaklar hem de yasanın sunduğu vergi kredisinden yararlanacaklar. Bu durumda direkt ve dolaylı yoldan hem elektrikli araç şirketleri hem chip üreticileri hem de elektrikli araçlarda iletken madde olarak kullanılan gümüş gibi değerli metallerin fiyatlarının yükselebilme ihtimali bulunuyor. Bu sebeple yükseliş potansiyeli ve yatırıma uygun olan ürünleri ön plana çıkarabiliriz. ABD’ de elektrikli araç denilince 3 tane şirket ön plana çıkıyor; bunlardan ilki herkesin yakından bildiği Tesla. Yasa kapsamında en çok Tesla’nın faydalanacağı bir gerçek. ABD’ de elektrikli araç sektörünün lideri olması ve kendi bataryasını üretmek için yoğun yatırımları olan Tesla için önemli yükseliş potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Anlık olarak 860 dolar seviyesinde olan Tesla hissesi için, yıl içerisinde 975 ve 1060 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyoruz. Tavsiyemizi GÜÇLÜ AL olarak koruyoruz. 2. şirket olarak da Ford markası var. Ford, kendi segmentinin en çok satan ve en önemli aracı olan F150 modelini, 2023 yılı ortasından itibaren tamamen elektrikli olarak piyasaya sürecek. Haber sonrası şirketin hissesi yaklaşık olarak %50 değer kazandı. 15 dolar gibi uygun fiyatı olan Ford hissesinin yıl içerisinde 23-25 dolar bölgesine gitme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. 3. şirket ise, pazarda son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Rivian. Şirket ilk halka arz olduğunda, hisselerinin %22′ lik bir kısmı Amazon tarafından satın alındı. Ayrıca en yoğun siparişlerini de Amazon şirketine veriyor. Anlaşma gereği Rivian, 2030 yılına kadar 100 bin adet elektrikli VAN tipi aracı Amazon şirketine teslim edecek. Elektrikli araç sektöründe yeni olmasına rağmen şimdiden ön plana çıkan şirketin hissesinde önemli bir yükseliş potansiyeli bulunuyor. Güncel olarak 39 dolarda bulunan hisse fiyatının yıl içerisinde 56-58 dolar bölgesine kadar yükselebileceğini düşünüyoruz.
Yasa kapsamında birbirine bağlantılı olan chip üretimi yapan şirketlerin de direkt ya da dolaylı olarak faydalanacak olması sebebiyle bu sektörün başta gelen şirketlerine yatırım, bugün ve gelecekte cazip olacak. Bir kaç örnek vermek gerekirse; chip sektörünün dünya lideri olan Intel, bu alanda ilk akla gelen ve fiyat-performans beklentisi olarak en cazip şirket. Intel, 2027 yılına kadar chip üretimi için 100 milyar doların üzerinde yatırım yapacak ve bunların büyük kısmını ABD hükümetinden gelecek teşviklerle finanse edecek. Güncel durumda sadece 35 dolar olan hisse fiyatının 50 dolar üzerine çıkma potansiyelini yüksek görüyoruz. Aynı şekilde AMD, Qualcomm, Micron gibi şirketlerde de yıl içerisinde %14 – %18 arası yükseliş potansiyeli var. Bu kritik yasa, petrol kullanımını azaltacağı gibi yenilenebilir enerjiye geçişi artıracak ve enerji kaynaklı enflasyonu ciddi derecede azaltmaya yarayacak. Gelişmeler ışığında yukarıda belirtilen sektörlerin lider şirketlerine yatırım yapmak, daha önce hiç olmadığı kadar mantıklı bir kadar olabilir.
Leave a Reply