2023 Mayıs ayı, küresel piyasaların yüksek oynaklıkta geçirdiği bir ay oldu. ABD' de borç tavanı görüşmelerinin uzaması ve ayın son gününde bir anlaşma ile sonuca ulaşılması ise en yakından takip edilen gelişme oldu. ABD'nin borçlarının ödeyemeyerek temerrüde düşme ihtimali vardı ve ay boyunca bu gelişme takip edildi. Ay içerisinde açıklanan NVIDIA bilançosu ise ABD borsalarına hayat verdi. Son 6 aydır devam eden yapay zeka (AI) furyası takip edildi. Bu alanda faaliyet gösteren en önemli şirket olan NVIDIA'nın bilançosu ise, sektörde ciddi bir kârlılık olduğunu gösterdi. Mayıs ayını Nasdaq endeksi %7,54 yükselişle kapatırken yapay zekâ yatırımı yapan şirketlerden NVIDIA %36,84 , AMD %32,27 , Microsoft %6,88 , Google %14,19 , Tesla %24,11 yükseldiler. NVIDIA CEO'sunun yaptığı "10-15 yıl sürecek bir dönemin henüz başındayız" açıklamasını da oldukça önemli buluyoruz. Bu sebeple en azından 2023 yıl sonuna kadar gündemimizde yapay zekâ odaklı çalışan, gelirini düzenli artıran, chip üretimi (GPU ve CPU) alanında faaliyet gösteren şirketler olacak. Öncelikle her zaman olduğu gibi Haziran ekonomik takvimine bakalım;
2 Haziran : ABD İşsizlik, Tarım Dışı istihdam
4 Haziran : OPEC+ Toplantısı
5 Haziran : Türkiye TÜFE, ABD Hizmet ve İmalat PMI
7 Haziran : Kanada Faiz Kararı
13 Haziran : ABD TÜFE
14 Haziran : ABD ÜFE, ABD Merkez Bankası (FED) Faiz Kararı
15 Haziran : Çin Sanayi Üretimi, EURO Merkez Bankası (ECB) Faiz Kararı
16 Haziran : EURO TÜFE
21 Haziran : İngiltere TÜFE
22 Haziran : TCMB Faiz Kararı, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Faiz Kararı, İsviçre Merkez Bankası (SNB) Faiz Kararı
Yukarıdaki aylık ekonomik takvimde de gördüğümüz gibi Haziran ayının yoğun olarak MB faiz kararları ile geçeceğini söyleyebiliriz. Bu ay diğer zamanlardan farklı olarak büyük merkez bankalarının faiz artışı döngüsünü bitirmesi söz konusu olabilir. Özellikle FED tarafından son bir faiz artışı yapılması ve bekleme dönemine geçiş sürecinin başlaması açısından dikkatler bu yönde olacak. Diğer merkez bankalarının da büyük ölçüde son faiz artışlarını yapması bekleniyor. Bu sebeple küresel çapta hisse senedi piyasasında hacimlerin artması ile birlikte toparlanma sürecine geçilebilir.
*ENDEKSLER*
ABD başta olmak üzere yılbaşından beri devam eden pozitif hava mayıs ayında da yükselişleri getirdi. Yapay zekâ furyası çılgınlık boyutuna henüz ulaşmadı ancak daha çok erken safhadayız. Bu sebeple sektörün gelecekte çok önemli büyüme kaydedeceği düşünülüyor. Beklentiler ise bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin gelecekte önemli kazançlar elde etmesi yönünde. Bazılarına kısaca bakalım;
-NVIDIA-
Dünya'nın en önemli GPU üreticisi NVIDIA, yapay zekâ alanında kullanılan cihazların en önemli üreticisi. Yaptığı işi yapabilen hatta yanına bile yaklaşabilen başka bir şirket yok denebilir. Geçtiğimiz hafta açıklanan bilançosu sonrası %30 civarında yükseliş kaydetmesi de geleceğin ne oranda fiyatlandığını gösteriyor. Şirketin H100 model GPU cihazını talepten dolayı bulmak mümkün değil ama normal satış fiyatı $33.000 olan ürünü karaborsada $50.000 fiyatla alabiliyorsunuz. Talep çok yüksek, arz yeterince karşılamıyor. Şirket aynı anda bir kaç farklı fabrika yatırımı yaptı ve yakında kapasitesini 4 katına çıkarabilir. Bu da gelecekte şirketin cirosunu katlayabilir. Anlık olarak $380 olan fiyatın bu yıl $550 üzerine çıkmasını ve 2024 yıl sonuna kadar $800 olmasını bekliyoruz.
-AMD-
NVIDIA şirketinin gerçek anlamda bir rakibi olmasa da yaptığı işe en yakın modeli gerçekleştiren şirket Advanced Micro Devices (AMD). Ürettiği ekran kartları (GPU) ve yapay zekâ alanında kullanılan diğer cihazlar sebebiyle ciddi bir potansiyele sahip. NVIDIA bilançosu sonrası AMD tarafında tek günde %10 yükseliş kaydedildi. Aylık yükseliş ise %32'yi buldu. NVIDIA dışında portföyde bulunması gereken ilk şirket olarak dikkat çekiyor. Anlık olarak $118 seviyesinde bulunan fiyatın bu yıl $160, 2024 sonuna kadar da $250 seviyesine gelmesini bekliyoruz.
-MICROSOFT-
Microsoft da yapak zekâ alanına erken dönem yatırım yapan şirketlerden. Yapay zekâ sohbet boyu ChatGPT'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar ve kendi arama motorları BING' e entegre ettiler. Şirket devasa nakit gücünü de bu alanda yatırımlarını artırmak için kullanacağını açıkladı. Şuan $328 seviyesinde olan fiyatın bu yıl $360 ve 2024 yıl sonuna kadar $450 seviyesine gelmesini bekliyoruz.
-GOOGLE-
Google da ChatGPT benzeri ve daha gelişmiş bir yapay zekâ olan BARD isimli bir sohbet botunu piyasaya sürdü. Youtube ve Gmail tarafından gelen potansiyel ile veri toplama konusunda önde olan Google da bu sektörde öncü olabilir. Güncel olarak $123 seviyesinde işlem gören Google için bu yıl $155 ve 2024 sonuna kadar $210 seviyesine kadar yükselişlerin devam edebileceğini düşünüyoruz.
*ALTIN-GÜMÜŞ-PETROL*
Ons altın ve ons gümüş mayıs ayını düşüşle kapattılar. Altın ay içerisinde $2.081 ile tüm zamanların en yükseğine çıkmasına rağmen düşüşle kapattı. Ons gümüş ise $26 direncini aşamayarak %6 düşüş ile ayı kapattı. Petrol tarafında ise düşüşler devam ediyor. Bu 3 ürün içinde hayati bir ay olacak. 14 Haziran günü yapılacak FED toplantısında hem faiz kararı hem de gelecekteki projeksiyonlar açıklanacak. Eğer faiz artışı yapılır ve bunun son artış olduğu vurgusu gelirse bu emtialarda yükselişler izleyebiliriz. Volatilitenin yüksek olduğu bir ay bekliyoruz. Ons altın için kritik direnç $2.000 seviyesinde. Bu direnç kalıcı olarak (3 günlük kapanış) aşılırsa yeniden bir rekor denemesi beklenebilir. Ons gümüş için ise yine $26 önemli. Üzerine atmayı başarması halinde $30 seviyesine kadar yükselişler mümkün. Zaten dip denebilecek seviyelere yakın olması sebebiyle altından ziyade gümüş alışlarını tavsiye ediyoruz. Petrol için ise belirsizlikler var. Talep görünümü zayıf, resesyon endişeleri var, Çin büyümesi yavaş ancak turizm sezonuna giriyor olmamız sebebiyle de hem uçak yakıtı hem de özellikle ABD' de akaryakıt talebinde artış görülebilir. Brent petrol için ana desteğimiz $70 seviyesinde bulunuyor. Bu destek ile $86 direnci arasında bir fiyatlama izleyebiliriz.
*USDTRY*
DolarTL tarafında seçim sebebiyle çok hareketli bir ay yaşandı. Mayıs ayını %6 yükselişle kapatan DolarTL, seçim sonrası müdahale kanalının kapanması ile 21.00 seviyesini test ederek rekorunu tazeledi. Seçimin sonucuna bağlı olarak orta vade beklentimiz, TL tarafında mini bir devalüasyon yapılması ve kurun 25-26 bölgesine gelmesi. KKM tarafında da bir çözülme olacağını tahmin ediyoruz. Bu süreçte Merkez Bankası kura müdahale etmeyi durduracak. İhracatçı rahatlayacak, MB rezervlerini artıracak ve kurun yükselişine müsaade edilecek. Hem kur hem borsa tarafında eşzamanlı yükselişler görülecektir.
ABD başta olmak üzere yılbaşından beri devam eden pozitif hava mayıs ayında da yükselişleri getirdi. Yapay zekâ furyası çılgınlık boyutuna henüz ulaşmadı ancak daha çok erken safhadayız. Bu sebeple sektörün gelecekte çok önemli büyüme kaydedeceği düşünülüyor. Beklentiler ise bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin gelecekte önemli kazançlar elde etmesi yönünde. Bazılarına kısaca bakalım;
-NVIDIA-
Dünya’nın en önemli GPU üreticisi NVIDIA, yapay zekâ alanında kullanılan cihazların en önemli üreticisi. Yaptığı işi yapabilen hatta yanına bile yaklaşabilen başka bir şirket yok denebilir. Geçtiğimiz hafta açıklanan bilançosu sonrası %30 civarında yükseliş kaydetmesi de geleceğin ne oranda fiyatlandığını gösteriyor. Şirketin H100 model GPU cihazını talepten dolayı bulmak mümkün değil ama normal satış fiyatı $33.000 olan ürünü karaborsada $50.000 fiyatla alabiliyorsunuz. Talep çok yüksek, arz yeterince karşılamıyor. Şirket aynı anda bir kaç farklı fabrika yatırımı yaptı ve yakında kapasitesini 4 katına çıkarabilir. Bu da gelecekte şirketin cirosunu katlayabilir. Anlık olarak $380 olan fiyatın bu yıl $550 üzerine çıkmasını ve 2024 yıl sonuna kadar $800 olmasını bekliyoruz.
-AMD-
NVIDIA şirketinin gerçek anlamda bir rakibi olmasa da yaptığı işe en yakın modeli gerçekleştiren şirket Advanced Micro Devices (AMD). Ürettiği ekran kartları (GPU) ve yapay zekâ alanında kullanılan diğer cihazlar sebebiyle ciddi bir potansiyele sahip. NVIDIA bilançosu sonrası AMD tarafında tek günde %10 yükseliş kaydedildi. Aylık yükseliş ise %32’yi buldu. NVIDIA dışında portföyde bulunması gereken ilk şirket olarak dikkat çekiyor. Anlık olarak $118 seviyesinde bulunan fiyatın bu yıl $160, 2024 sonuna kadar da $250 seviyesine gelmesini bekliyoruz.
-MICROSOFT-
Microsoft da yapak zekâ alanına erken dönem yatırım yapan şirketlerden. Yapay zekâ sohbet boyu ChatGPT’ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar ve kendi arama motorları BING’ e entegre ettiler. Şirket devasa nakit gücünü de bu alanda yatırımlarını artırmak için kullanacağını açıkladı. Şuan $328 seviyesinde olan fiyatın bu yıl $360 ve 2024 yıl sonuna kadar $450 seviyesine gelmesini bekliyoruz.
-GOOGLE-
Google da ChatGPT benzeri ve daha gelişmiş bir yapay zekâ olan BARD isimli bir sohbet botunu piyasaya sürdü. Youtube ve Gmail tarafından gelen potansiyel ile veri toplama konusunda önde olan Google da bu sektörde öncü olabilir. Güncel olarak $123 seviyesinde işlem gören Google için bu yıl $155 ve 2024 sonuna kadar $210 seviyesine kadar yükselişlerin devam edebileceğini düşünüyoruz.
*ALTIN-GÜMÜŞ-PETROL*
Ons altın ve ons gümüş mayıs ayını düşüşle kapattılar. Altın ay içerisinde $2.081 ile tüm zamanların en yükseğine çıkmasına rağmen düşüşle kapattı. Ons gümüş ise $26 direncini aşamayarak %6 düşüş ile ayı kapattı. Petrol tarafında ise düşüşler devam ediyor. Bu 3 ürün içinde hayati bir ay olacak. 14 Haziran günü yapılacak FED toplantısında hem faiz kararı hem de gelecekteki projeksiyonlar açıklanacak. Eğer faiz artışı yapılır ve bunun son artış olduğu vurgusu gelirse bu emtialarda yükselişler izleyebiliriz. Volatilitenin yüksek olduğu bir ay bekliyoruz. Ons altın için kritik direnç $2.000 seviyesinde. Bu direnç kalıcı olarak (3 günlük kapanış) aşılırsa yeniden bir rekor denemesi beklenebilir. Ons gümüş için ise yine $26 önemli. Üzerine atmayı başarması halinde $30 seviyesine kadar yükselişler mümkün. Zaten dip denebilecek seviyelere yakın olması sebebiyle altından ziyade gümüş alışlarını tavsiye ediyoruz. Petrol için ise belirsizlikler var. Talep görünümü zayıf, resesyon endişeleri var, Çin büyümesi yavaş ancak turizm sezonuna giriyor olmamız sebebiyle de hem uçak yakıtı hem de özellikle ABD’ de akaryakıt talebinde artış görülebilir. Brent petrol için ana desteğimiz $70 seviyesinde bulunuyor. Bu destek ile $86 direnci arasında bir fiyatlama izleyebiliriz.
*USDTRY*
DolarTL tarafında seçim sebebiyle çok hareketli bir ay yaşandı. Mayıs ayını %6 yükselişle kapatan DolarTL, seçim sonrası müdahale kanalının kapanması ile 21.00 seviyesini test ederek rekorunu tazeledi. Seçimin sonucuna bağlı olarak orta vade beklentimiz, TL tarafında mini bir devalüasyon yapılması ve kurun 25-26 bölgesine gelmesi. KKM tarafında da bir çözülme olacağını tahmin ediyoruz. Bu süreçte Merkez Bankası kura müdahale etmeyi durduracak. İhracatçı rahatlayacak, MB rezervlerini artıracak ve kurun yükselişine müsade edilecek. Hem kur hem borsa tarafında eşzamanlı yükselişler görülecektir.
Leave a Reply