XAUUSD – Altın (XAU/USD), Cuma günkü son satışların altında geçici bir tabana yerleşerek, piyasa ve jeopolitik kaygıların yatırımcıların güvenli bölgede teselli aramasına yol açmasıyla yüzde çeyrek artışla 2.330 dolar civarında işlem görüyor.
Ana başlıklar
- Altın, yatırımcıların Cuma günü güvenli liman niteliklerini aramasıyla düşüşünü hafifletti.
- Pek çok sıcak noktadan (Çin, Gazze ve Ukrayna) kaynaklanan artan jeopolitik riskler, yatırımcıların güvenlik için kaçmasına neden oluyor.
- Perşembe günü beklenenden güçlü gelen ABD verileri, yüksek faiz oranlarının normalleşmesiyle Altın’ı aşağı yönlü bir sarmala sürükledi.
Altın jeopolitik kaygılarla toparlanmaya zemin hazırlıyor
Çin’in Tayvan çevresinde ikinci gün savaş oyunlarına başladığı haberinin yanı sıra İrlanda, Norveç ve İspanya’nın bağımsız Filistin devletini tanıma kararı , jeopolitik gerilimleri artırdı ve piyasaları etkileyerek Altın talebinin artmasına yardımcı oldu.
Asya borsaları Cuma günü oldukça düşük seyretti ve negatif kapandı; Hang Seng %1,71, Shanghai Composite %0,90 ve Nikkie %1,36 kayıpla kapandı. Yatırımcıların yüksek faiz oranlarına ilişkin endişeleri hissiyatı baskılayan bir başka faktör oldu.
Altın fiyatları ABD verilerinin ardından zayıfladı
Beklenmedik derecede güçlü ABD ekonomik verileri Perşembe günü Altın fiyatlarını olumsuz etkiledi.
ABD Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) mayıs ayı ön verileri, özellikle de yüksek enflasyona büyük katkı sağlayan hizmet sektörü için, Fed’in erken faiz indirimi uygulayacağı yönündeki bahisleri geri çevirdi. Bu, değerli metali tutmanın fırsat maliyetini arttırdığından getiri sağlamayan Altın için olumsuzdur.
Hindistan’ın ithalatı düşüyor
Yüksek fiyatların perakende müşterileri eski mücevherleri yeni ürünlerle değiştirmeye teşvik etmesi nedeniyle ülkeye yapılan ithalattaki düşüşe dikkat çeken Reuters’e göre, nispeten yüksek Altın fiyatı da Hindistan’daki talebe karşı bir dengeleyici rol oynayabilir.
Teknik Analiz
Altın fiyatı (XAU/USD) Şubat ayından bu yana yükseliş trendine ilişkin ana trend çizgisini korumayı sürdüyor. Ancak momentum kaybı, yeni ve daha aşağı yönlü bir teknik atmosferin habercisi oldu.
Pazartesi günü kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyelerinden bu yana yaşanan sert düşüş, altının muhtemelen kısa vadeli bir düşüş trendinde olduğunu ve uzun pozisyonlar yerine kısa pozisyonları tercih ettiğini gösteriyor.
Ana trend çizgisinin penetrasyonu, Altının muhtemelen şimdi 2.303 Dolar’daki muhafazakar bir hedefe (2.435 Dolar’dan 2.355 Dolar’a önceki aşağı hareketin Fibonacci 0.618 ekstrapolasyonu) ya da 2.272 Dolar’a (önceki aşağı hareketin %100’ü) kadar düşeceğini gösteriyor. İkinci seviye aynı zamanda 3 Mayıs’ın en düşük seviyesinden gelen destektir. 2.325 dolarlık dip seviyenin altına bir kırılma, bu hedeflere yönelik daha fazla olumsuzluğun teyidini sağlayacaktır.
Göreceli Güç Endeksi (RSI) aşırı satıma uğradı ve ardından önceki çubukta nötr bölgeye yeniden girdi, bu da geri çekilme şansının arttığını gösteriyor. Ayrıca Altının daha yüksek bir düzeltme yapması ve yuvarlanıp aşağıya inmeden önce bir gerileme hamlesiyle trend çizgisine dönmesi de mümkündür.
Kıymetli metalin orta ve uzun vadeli eğilimleri hâlâ yükselişte, bu da toparlanma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor, ancak fiyat hareketleri durumun şu anda böyle olduğunu göstermiyor.
Trend çizgisinin 2.360 dolar üzerinde kararlı bir şekilde kırılması, toparlanmanın ve kısa vadeli düşüş trendinin tersine döndüğünün kanıtını sağlayacaktır.
Belirleyici bir kırılma, uzun yeşil bir yükseliş mumunun veya arka arkaya üç yeşil mumun eşlik ettiği kırılma olabilir.
Leave a Reply