DXY – ABD Dolar Endeksi (DXY) üst üste üçüncü haftada yükseldi. Yatırımcılar, Fed’in bu yıl iki kez faiz indirebileceğine inanıyor.
Temel Analiz
Greenback’in son performansına bakıldığında, Mayıs ayında beklenenden düşük gelen ABD enflasyon verileri (Tüketici Fiyat Endeksi, CPI) nedeniyle yaşanan keskin geri çekilmenin ardından, risk duyarlı para birimlerine karşı gücünü yeniden kazandığı görülüyor. ABD Doları’na olan alım ilgisinin yeniden canlanması, 12 Haziran’daki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına yatırımcıların uyum sağlamasıyla paralel olarak geldi; bu toplantıda Fed, geniş konsensusu karşılayarak Fed Fon Hedef Aralığı’nı (FFTR) 5.25%–5.50% aralığında sabit tuttu. Ayrıca Komite, bu yıl yalnızca bir faiz indirimi sinyali verdi, bu indirimin büyük olasılıkla Aralık ayında gerçekleşmesi bekleniyor.
Ancak, enflasyon baskılarının hafiflemeye başlaması ve ABD işgücü piyasasında (JOLTs verileri ve son haftalık işsizlik başvuruları), imalat sektöründe ve tüketici güveninde yaşanan ivme kaybı ile birlikte, piyasa katılımcıları bu yıl merkez bankasının iki faiz indirimi yapacağını öngörmeye başladı; Eylül ve Aralık ayları muhtemel adaylar olarak öne çıkıyor.
Fed’in son toplantısında, Başkan Jerome Powell ve çoğu üye, bir gevşeme döngüsünün başlaması için enflasyonun bankanın %2 hedefi yönünde istikrarlı bir şekilde ilerlediğine dair daha fazla güven gerektiğini vurguladılar; bu henüz gerçekleşmiş değil.
Bu görüşler şimdiye kadar değişmedi. Aslında, Boston Federal Reserve Başkanı Susan Collins, Fed’in faiz indirimlerini düşünmeden önce fiyat baskılarının hafiflediğine dair daha net işaretler beklemesi gerektiğini belirterek, son enflasyon verilerinin abartılmaması gerektiği konusunda uyardı.
Ayrıca Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, bir faiz indirimi desteklemeden önce birkaç ay daha ekonomik verileri analiz etmesi gerektiğini söyledi.
Aynı doğrultuda, St. Louis Federal Reserve Başkanı Alberto Musalem, bankanın faiz indirimlerini ancak enflasyonun, talebin azalması ve arzın artması ile birlikte düşüşe geçtiği sürekli bir dönemden sonra düşünmesi gerektiğini belirtti.
New York Federal Reserve Bank Başkanı John Williams ise faiz oranlarının zamanla kademeli olarak düşeceğini söyledi, ancak merkez bankasının ne zaman gevşeme politikası uygulayacağını belirtmedi.
Son olarak, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonun Fed’in hedefine ulaşmasının bir veya iki yıl sürebileceğini tavsiye etti.
Bununla birlikte, CME Group’un FedWatch Tool’a göre, Eylül 18 toplantısı için daha düşük faiz oranları olasılığı yaklaşık %66, yıl sonuna kadar ise neredeyse %95 olarak duruyor.
ABD getirileri konsolidatif temayı sürdürdü Greenback’teki yoğun yukarı yönlü momentumun FOMC sonrası yankılanması, bu hafta ABD getirilerinde yankı bulmadı, bu getiriler son aralığın alt sınırında konsolidasyon temasında sıkıştı.
G10 merkez bankaları arasında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) 6 Haziran’daki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan düşürdü, İsviçre Ulusal Bankası (SNB) ise 20 Haziran’da piyasaları şaşırtarak faiz oranlarını ekstra 25 baz puan indirdi ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) aynı gün güvercin bir şekilde bekledi. Aynı doğrultuda, Japonya Merkez Bankası (BoJ) 14 Haziran’da güvercin bir mesaj verdi. Yolun karşı tarafında ise, Avustralya Merkez Bankası (RBA) gelecek yılın ilk yarısında gevşemeye başlaması muhtemelken, son toplantıya göre Fed yıl sonuna kadar faiz indirimine başlayabilir.
Bununla birlikte, Fed ile diğer merkez bankaları arasındaki mevcut politika farkının önümüzdeki birkaç ay içinde daha da genişlemesi muhtemel, bu da ilerleyen dönemde daha güçlü bir Doları desteklemelidir.
Teknik Analiz
104.00 civarındaki son düşük seviyelerin ardından ABD Dolar Endeksi (DXY) güçlü bir ivme kazandı ve 106.00 engeline yakın yeni haftalık zirvelere yürüdü.
Endeks, 21 Haziran’daki 105.89 (Haziran yüksek) seviyesinin üzerine çıkarsa, 16 Nisan’daki 2024 zirvesi olan 106.51 seviyesini hedefleyebilir. Bu seviye temizlendikten sonra, endeks 1 Kasım’daki 107.11 (Kasım yüksek) seviyesini ve ardından 3 Ekim’deki 2023 zirvesi olan 107.34 seviyesini potansiyel olarak test edebilir.
Aşağı yönde, DXY’nin ilk desteği 104.48’deki kritik 200 günlük SMA seviyesinde bekleniyor, ardından 4 Haziran’daki 103.99 (Haziran düşük) seviyesi geliyor. Daha derin bir düşüş, 9 Nisan’daki 103.88 (haftalık düşük) seviyesini, ardından 8 Mart’taki 102.35 (Mart düşük) ve 28 Aralık’taki 100.61 (Aralık düşük) seviyelerini test edebilir; tüm bunlar 100.00 psikolojik destek bölgesinden önce gelir.
Bu arada, Dolar’ın yapıcı duruşu, kritik 200 günlük SMA seviyesinin üzerinde kaldığı sürece değişmemelidir.
Leave a Reply