Gümüş, ABD Başkanı Joe Biden’ ın yeni harcama planını açıklamasıyla tekrar gündeme geldi. Planda elektrikli araçların şarj istasyonlarına ve araç üretimine 170 milyar dolarlık kaynak ayrıldığı açıklandı. Bilindiği üzere gümüş, elektrikli araç endüstrisinde sık kullanılan bir maden. Ayrıca harcama paketinde yenilenebilir enerji vurgusu yapılması ve bu kapsamda yaklaşık 300 milyar dolarlık devasa bir bütçenin ayrıldığının açıklanması da gümüş için önemli. Alternatif enerjiler gümüş için ciddi bir öneme sahip çünkü sağlık konusundaki duyarlılığın artması iklim değişikliğiyle mücadeleye etki edebilir. Gümüş, özellikle güneş panellerinin üretimindeki en önemli metallerden bir tanesi. Gümüş için önemli bir diğer sektör de G5 teknolojisi. Pakette 5G teknolojisi için de 200 milyar doların üzerinde kaynak ayrıldı.
Gümüşün kullanıldığı alanları sıralayacak olursak; fotoğraf sanayii, elektronik, süs eşyası ve takı yapımı ,alaşımlar, dişçiliktir. Ayrıca, yapay yağmur yağdırmakta, ayna sırlarının yapımında, bilgisayar röle kontaklarında, pil yapımında da kullanılmakta. Son dönemde popülerliğini artırmasındaki etkenler ise, yenilenebilir enerji, 5G teknolojisi, elektrikli araçlarda kullanımının artması oldu. Tabi altına göre 65 kat daha ucuz olması ve altının işlevini neredeyse birebir olarak yerine getirmesi de başka bir tercih sebebi. Bu gelişmelere bakarsa önümüzdeki dönemde fiyatların çok daha fazla yükselme potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.
Teknik olarak bakarsak, Ons gümüş fiyatı 2020 Ağustos ve 2021 Şubat aylarında 2 defa 30 dolarlık seviyeyi denedi. Güncel durumda 23,750 seviyesi ile 2021 yılındaki en düşük seviyede işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta da 200 günlük hareketli ortalama desteği altına gerileyerek kısa vade görünüm negatife döndü. Ancak bu hareket, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin sert yükselmesi, dolar endeksinin son 6 ayın en yüksek seviyesine çıkması ve ons altındaki satış baskının etkisi vardı. Ay kapanışının 23,750 seviyesi üzerinde olması ise görünümü tekrar pozitife çeviren bir durum oldu. Bu seviye şuan önemli bir destek olmaya devam ediyor. 24,500 kısa vade direnç, 24,740 200 günlük hareketli ortalama seviyesi ise ana direnç görevi görüyor. 24,740 üzeri günlük kapanış durumunda tekrar yükselişlerin artmasını bekliyoruz. Ons altının tarihi zirvesini gördüğü yerde ucuz kaldığını düşündüğümüz gümüş için fırsat olduğunu söyleyebiliriz. 2011 yılında görülen 49,700 rekor seviyesinin tekrar görülmesi önümüzdeki dönemde söz konusu olabilir. Altın/gümüş rasyosunun gümüş lehine hareketi de göz önüne alınırsa yıl içerisinde ons gümüş hedeflerimiz 26,100 , 27,300 ve 30 dolar seviyeleridir.
Leave a Reply