Cumartesi gününün ilk saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Naci Ağbal görevden alınırken TCMB’de başkanlığına Şahap Kavcıoğlu atandı. Bu değişiklik sonrası hafta açılışında Asya piyasasında başlayan yükseliş hareketi ile USDTRY paritesi 8,43 seviyesini gördü. Bu seviye, cuma kapanışı olan 7,21 seviyesinden %16 yükseliş olduğu anlamına geliyor. Londra piyasası açıldıktan sonra ise 7,70 civarına kadar geri çekilmiş olmasına rağmen tekrar 8,00 seviyesine doğru hareket ettiği görülüyor. Peki paritede bundan sonra bizi neler bekliyor?
Öncelikle yeni TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Pazar günü bankacılar ile yaptığı toplantıda 15 Nisan’dan önce bir toplantı düşünülmediğini ve enflasyonla mücadele devam edeceğini bildirdi. 9 Kasım’ da yapılan değişiklikle göreve gelen Naci Ağbal’ ın piyasalarda yüksek kredisi vardı. Yeni başkan Kavcıoğlu ise faiz-enflasyon-kur denklemi ile mücadele edeceği zorlu bir yola giriyor. Ayrıca kendisi “enflasyon neden, faiz sonuç” ekolünden geldiği için enflasyona bakış açısı önemli. Kendisine sorulacak sorular arasında Gıda enflasyonunun neden ve sonuçları hakkında ne düşündüğü ve gıda enflasyonuyla mücadelede hangi araç ve mekanizmalara sıcak baktığı konuları yer alacaktır. İlk PPK toplantısının yapılacağı 15 Nisan tarihine kadar yaşanan gelişmeler de yakından takip edilecek. Enflasyonla mücadelenin sekteye uğramaması, şuan kurdan ya da faizden daha öncelikli hedef olarak düşünülecektir. Sağlıklı bir büyüme ve öngörülebilir bir yatırım ortamı istiyorsak birtakım önemli kurumların politika yapma becerisini geri kazanması gerekiyor. Bunu kazanmaya çalıştığımız bir 4 ayı geride bıraktık. Frekansı sık bir şekilde TCMB başkanımızın değiştiğini görüyoruz. En son TCMB Başkanı değiştiğinde faizler %10,25 oranında ve USDTRY kuru 8,30 seviyesinde idi. Geldiğimiz noktada faizler %19 olmasına rağmen kur yine aynı seviyede. Yani hem yüksek enflasyon hem yüksek faiz hem de düşmeyen bir dolar kuru ile karşı karşıya bulunuyoruz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından Türk varlıklarında sert düşüşler kaydedilirken, Türkiye’nin risk priminde hızlı yükseliş izlendi. 5 yıllık CDS primi Kasım 2020′ den beri en yüksek seviye olan 466 baz puan seviyesine çıktı. Önümüzdeki dönemde de kurda yüksek volatilite olması muhtemel duruyor. Teknik açıdan bakarsak, geçen haftaya kadar direnç görevi gören 7,78 seviyesi şuan destek konumunda. Günün ve haftanın geri kalanında yaşanan gelişmeler doğrultusunda bu seviyenin üzerinde kalmaya devam ederse tekrar 8,20 8,40 bandına doğru yükseliş denemeleri olabilir. 7,80 seviyesi altında günlük kapanış durumunda da 7,60 seviyesine kadar geri çekilme görülebilir. Piyasalar tarafından bu TCMB Başkanı değişikliğinin politika değişikliği olarak algılanması ile Türk Lirasına olan güvenin azalması ve özellikle Bist100 tarafından yaşanan sert satışların etkisi ile kısa-orta vadede kurda yükselişler devam edebilir. Bu dönemde zarardan kaçınmak için panik işlem yapılmaması ve bir kaç gün beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Leave a Reply