Küresel piyasalarda enflasyon endişeleri devam ederken FED yetkilileri tarafından gelen açıklamalar sonrası bir rahatlama olduğunu görüyoruz. FED yetkilileri enflasyonda gelecek aylarda da yükseliş olabileceğini fakat bu yükselişlerin geçici olacağını açıkladı. Yani hedef üzerine çıkan enflasyondaki yükseliş geçici dolayısıyla hızlı aksiyon alınacak bir durum yok anlamına gelen bu açıklama şimdilik piyasaları rahatlattı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 1,59’a gerileyerek 2 haftanın en düşük seviyesine inerken ABD Dolar Endeksi de 89,53’e gerileyerek 7 Ocak sonrası en düşük seviyeyi gördü.
Yurt içinde TCMB Başkanının görevden alınması sonrası döviz kurları rekora yakın seviyelerde yer edindi, bunun en büyük nedeni ise para politikasına dair belirsizlik, aslında belirsizlikten ziyade başkan değişimi ile en uygun fırsatta faiz indiriminin başlayacağı düşüncesi. Bu düşünce devam ederken TCMB Başkan Yardımcısı da dün görevden alındı. Siyasi baskının merkez bankası kararlarında etkili olması nedeniyle güven kaybı yaşandığı bu dönemlerde para birimi de tarihi düşük seviyelerde işlem görüyor. Önceki haftalara göre kurda sert hareketler yok fakat hem geri çekilmeler çok sınırlı hem de yavaş da olsa ilerleme var, bu da yükseliş hareketinin son derece güçlü olduğu anlamına geliyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında güçlü bir negatif korelasyon bulunuyor. Buradan yola çıkarsak, özellikle yukarıda belirttiğimiz gibi hem ABD 10 yıllıklarında yaşanan geri çekilme hem de dolar endeksinin son 5 ayın en düşük seviyesine gelmesi bile Türk lirasına destek vermedi. Buradan sonra 10 yıllıklar ve dolar endeksinde yaşanabilecek olası yukarı yönlü bir hareket, USDTRY paritesinde yeni bir rekor seviye görülmesine olanak sağlayacaktır. Bunlara yurt içinde artarak devam eden siyasi, ekonomik ve jeopolitik riskleri de eklediğimizde önümüzdeki günlerde Türk lirası tarafında volatilitenin artacağını düşünüyoruz. USDTRY paritesine teknik olarak bakarsak, Nisan başından beri oluşan yükselen üçgen formasyonu alt bandı destek görevi görmeye devam ediyor. Burası aynı zamanda 21 günlük hareketli ortalamaya denk geliyor. Son 1 haftadır 8.34 – 8.40 arası görülen yatay band hareketi, gün içerisinde 8.40 seviyesinin aşılması sonrası ivme kazanarak yönünü yukarıya çevirdi. Formasyonun üst bandı ise 8.52 bölgesine denk geliyor. Daha önce yakın geçmişte 3 defa denenen ancak kırılamayan bu direncin sonraki denemesinde kırılması halinde yeni rekorlar görülecektir. Bu durumda paritenin ilk hedefi 8.75 – 8.90 aralığı olacak. ABD 10 yıllıkları ve dolar endeksinin durumu ile yurt içindeki risklerin devamı, paritenin geleceği açısından kritik. Bu durumda 9.50 ve hatta 10.00 seviyesine kadar bir yükselişin kapısı açılacaktır.
Leave a Reply