Brent Petrol fiyatları, yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra bir düzeltme yaşadı. 2020 Ocak ayında 70,61 seviyesi görülmüştü. Bu ay başında ise 71,34 seviyesi ile Mayıs 2019 sonrası en yüksek seviye görüldü. 2 hafta içinde yaşanan düzeltme yaklaşık %15. Bu hareketin sebeplerine temel açıdan bakarsak; Geçtiğimiz gün Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa ülkelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında üçüncü dalganın başladığını, durumun “endişe” verici olduğunu söyledi. Avrupa’da epidemiyolojik durumun “endişeye verici” olduğunu belirten Von der Leyen, “Avrupa’da üçüncü dalganın başlangıcındayız. Birçok Avrupa ülkesinde B-117 (İngiliz) varyantı nedeniyle enfeksiyonlar yeniden artıyor.” diye konuştu. Genel olarak vaka sayılarında bir artış olduğu görülüyor. Bu gelişmeler petrol talebinin zayıf kalmaya devam edeceği endişelerini de güçlendirerek mart başından bu yana geniş bir fiyat aralığında seyreden petrol fiyatlarının gerilemesine yol açtı.
Avrupa’nın en büyük petrol tüketicisi Almanya’nın da aralarında bulunduğu birçok AB ülkesinin salgınla mücadele kapsamında tedbirleri sıkılaştırma kararı, akaryakıt talebinde ciddi düşüşlere neden olabileceği endişelerini artırıyor.
Petrol fiyatları mart ayındaki kazançlarının çoğunu kaybettiği için piyasalar ay sonunda itici bir güce ihtiyaç duyacak gibi görünüyor. Buradan hareketle, OPEC grubunun temkinli yaklaşımını en azından geniş kapsamlı ekonomik toparlanmaya doğru daha net bir sinyal alınana kadar sürdürmesi olası görünüyor. Sonraki OPEC toplantısı 1 Nisan’ da yapılacak. Toplantıda petrol fiyatlarını destekleyici kararların alınması söz konusu olabilir.
Teknik olarak bakarsak; 71 seviyesinden başlayan geri çekilme, 60,35 destek seviyesinden gelen alımlarla tekrar 50 günlük hareketli ortalama üzerine çıktı ve kısa vade görünümü pozitife çevirdi. Öncelikli olarak 50 günlük ortalama üzerinde kalıcı olabilmesi gerekiyor. Bu durumda 64,40 direnç seviyesine doğru yükselişler görülebilir. 64,40 üzeri günlük kapanış durumunda 65,70 ve 66,40 seviyeleri gündeme gelecektir. Güncel durumda 60,35 ve 64,40 seviyeleri önemini koruyor. Orta uzun vadede fiyatların geleceği ise, ek karantina önlemlerinin ne kadar uzayacağı, aşılama çalışmaları ve normale dönüş süresine bağlı olacak. Talepte bir bozulma ihtimalinde ise sert düşüşler görülmesi muhtemel.
Leave a Reply