ABD ile İran arasında nükleer anlaşmayı tekrarlamak üzere yapılan Viyana’daki görüşmeler devam ediyor. Anlaşma ile İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasının yolu açılabilir ve İran’ ın petrol rezervlerini ihraç etmesi ile sonuçlanabilir. Günlük bir milyon civarı olması beklenen ilave petrol arzı, muhakkak 1 Haziran’daki OPEC+ toplantısında önemli bir mesele olacak. Bununla birlikte ham petrol piyasasıyla ilgili genel hissiyat, başta ABD olmak üzere küresel ekonominin toparlanmaya devam etmesi ile hala pozitif. Bu sebeple İran tarafından piyasaya sürülme ihtimali olan ekstra günlük 1 milyon varil petrolün talepteki artış ile telafi edilebileceği düşünülüyor.
Çarşamba günü Enerji Bilgilendirme Dairesi (EIA), ABD’nin petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş olduğunu gösterdi. 21 Mayıs ile biten haftada petrolde 1,662 milyon ve benzin stoklarında 1,745 milyon varil düşüş yaşandığını raporladı. yeni vakalardaki düşüş seyahat hareketliliğini artırdıkça Avrupa ve ABD’de fiziksel talep artıyor. ABD’de yaz seyahat sezonunun başlayacak olması, ülkedeki ham petrol talebini daha da destekleyebilir. Hindistan’da bile son birkaç haftadır yeni vakalarda düşüş raporlanıyor. Bu düşüş, gelecek ay hareketlilikteki kısıtlamaların gevşemesini sağlayabilir.
1 Haziran’da video konferans ile yapılacak olan OPEC+ toplantısında gündemdeki en önemli olay, grubun Temmuz ayı sonuna kadar sürecek olan mevcut üretim anlaşması olacak muhtemelen. Anlaşmada uyum ve piyasa izleme sorunları görüldü, bu nedenle arz ve talep resmi kesinlikle önem kazanan bir gündem maddesi ancak İran petrolünün pazara dönüş olasılığının gölgesinde kalması çok olası. Petrol fiyatlarındaki ve küresel talepteki eğilimlere bakılırsa OPEC+’nın üretimi düşürmek için bir sebebi olması mümkün değil. Aksine üretimi artırmayı düşünmesi muhtemel. Bununla birlikte İran, üretimi artırmak için petrol sahalarını hazırlayıp petrol satışlarına tekrar başlamak için eski müşterilerine ulaşarak yaptırımların kaldırılmasına hazırlanıyor. İran son altı ayda gizli petrol satışını kademeli olarak artırdı ancak hâlâ yaptırımlar kaldırıldığında üretimi ikiye katlamayı düşünüyor.
Tüm bu gelişmelere bakarsak, önümüzdeki ay petrol fiyatlarında volatilitenin artacağını söyleyebiliriz. Brent petrol fiyatına teknik olarak bakarsak, pandemi başlamadan önceki seviyelere geri dönülmüş olsa da özellikle 70-71 dolar bandında güçlü bir direnç ile karşı karşıyayız. Mayıs ayı boyunca 66-69 dolar arasında yatay hareket eden fiyat, İran konusunun gündeme gelmesi ile baskı altına girdi ancak yeniden uzun vadeli yükseliş trendi üzerine döndü. 69.80 dolar seviyesindeki direncin aşılması sonrası 71 dolarlık majör direnç sonraki zorluk. 71 dolar seviyesinin kalıcı olarak aşılması durumunda ise 74 ve 78 dolar seviyelerinin görülmesi muhtemel. 2022 yılı içerisinde özellikle hava yolu talebinin artmasıyla birlikte 85 dolarlık seviyenin görülmesini bekliyoruz. 64.40 seviyesi ise yükseliş trendinin devamı açısından en önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Leave a Reply