G7 ülkelerinin maliye bakanları İngiltere’deki liderler zirvesinden önce küresel kurumlar vergisiyle ilgili tarihi bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. G7 ülkelerinin maliye bakanları, cumartesi günü uluslararası bir kurumlar vergisi tabanının yüzde 15 olmasıyla ilgili anlaşmaya vardı. Gelecek ay G20 zirvesinde tartışılacak daha kapsamlı bir küresel anlaşmanın zeminini hazırlayacak teklife göre, ülkelerin dev şirketleri çekmek için kurumlar vergisi indirimleri ve imtiyazları son bulacak. Böylece ülkeler vergi gelirlerini artırarak salgından dolayı artan borçlarını kapatabilecekler.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, faiz konusundaki yorumlarına G-7 maliye bakanları toplantısının dönüşünde yenisini ekledi. Bloomberg News’e konuşan Yellen, “Aslında biraz daha yüksek bir faiz ortamının oluşması hem toplum hem de Fed açısından bir artı olacaktır” dedi. Biden’ın paketlerinin harcamaları her yıl yaklaşık 400 milyar dolar artıracağını belirten Yellen, bu rakamın enflasyonu hedefin üzerine kalıcı olarak çıkarmaya yeterli olmayacağını savundu. Yellen, kurtarma paketi nedeniyle fiyatlarda yaşanacak her türlü atağın etkisinin gelecek yıl ortadan kalkacağını öngördü. Aynı zamanda eski Fed başkanı da olan Yellen, “On yıldan beri çok düşük enflasyon ve çok düşük faiz oranlarıyla mücadele ediyoruz” dedi ve “Normal bir faiz oranı ortamına geri dönmelerini istiyoruz ve bu da işleri biraz kolaylaştıracaksa, kötü bir şey değil, iyi bir şey” diye ekledi.
ABD’de cuma günü açıklanan veriler, tarım dışı istihdam artışının mayıs ayında hız kazandığını ve işsizlik oranının da yüzde 5,8’e gerilediğini ortaya koydu. ABD’de tüketici ise enflasyonu nisan ayında yıllık bazda yüzde 4,2 artış kaydetti. Ancak bu güçlenmenin Fed’in varlık alımını azaltmaya başlaması için yetip yetmeyeceği bilinmiyor. 2013 yılında Fed’in tahvil alımlarının azaltılacağı yönündeki açıklamasıyla yaşanan ‘taper tantrum’da dolar ve ABD faizleri yükselirken gelişen ülke para birimleri ve tahvilleri altı hafta boyunca düşmüştü. Ancak gelişen piyasaların o döneme kıyasla cari denge, pozitif reel getiri gibi alanlarda daha güçlü olması nedeniyle o dönemki gibi sert satışlar yaşanması beklenmiyor.
Dünya borsalarında hisse senedi piyasaları temel ve teknik açıdan yükselişlerin devam edebileceği ortamda bulunuyor. ABD’ de bu hafta Perşembe günü açıklanacak Mayıs ayı TÜFE verisi ve sonraki hafta yapılacak FOMC toplantısı sonrası volatilite artacaktır. SP&500 endeksine teknik olarak bakarsak, uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmesi beklenebilir. Geçen hafta test edilen 21 günlük hareketli ortalama desteğinin gün kapanışı bazında kırılmaması olumlu bir etken. Bu seviyenin altında ise 4152 desteği bulunuyor. hali hazırda rekor seviyesine yakın bulunan endeks, 4245 direnci üzerinde günlük kapanış yapması durumunda 4400 bölgesine kadar devam eden bir yükselişe hazırlanabilir. Yukarıda bahsettiğimiz FED faiz kararı ve varlık alımlarının azaltılması gibi olaylar, yatırımcıların riskli piyasalardan çıkış yapmasına sebep olabilir ancak bu durumda bile önemli bir düzeltme hareketi beklemiyoruz. SP&500 endeksinde olası geri çekilmeler destek bölgelerine yakın alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Leave a Reply