Tarihi zirve olan 2.685 dolara ulaştıktan sonra, altın boğalar ve ayılar arasındaki bir mücadeleye girdi ve fiyat tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın konsolide oldu. Fed’in yakın zamanda yaptığı 50 baz puanlık faiz indirimi ve Kasım FOMC toplantısında 50 baz puanlık yeni bir faiz indiriminin oldukça düşük bir engel oluşturması, artan jeopolitik gerilimlerle birleştiğinde, yükseliş eğilimini destekledi ve kısa vadede satışları sınırlayacak gibi görünüyor. Ancak, altın boğalarının tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi riskine karşı uzun pozisyonları artırmaktan çekinmeleri ve Jay Powell’ın daha sabırlı bir gevşeme duruşu benimsemesi nedeniyle konsolidasyonu haklı çıkarmak kolaylaşıyor.
Bununla birlikte, altın bu seviyelerde duruyor çünkü önemli nedenler var ve bu karmaşık ortam ile potansiyel katalizörler göz önünde bulundurulduğunda, 2.700 doları test etmesi ve hatta kırması, 2.600 dolar seviyesine geri çekilmesinden daha olası görünüyor.
Altını 2.700 dolar seviyesini zorlayacak önemli nedenlere daha derinlemesine baktığımızda, iki büyük risk olayının bu hedefe ulaşmasına neden olabileceğini görüyoruz.
İlk olarak, jeopolitik çatışmalardaki herhangi bir ani tırmanış, piyasa oynaklığını önemli ölçüde artırabilir. Piyasalar tarihsel olarak jeopolitik gerilimler etrafındaki riski doğru fiyatlandırmakta zorlanmıştır, bu nedenle çatışan taraflardan gelen söylemler değişir ve enerji arzı şoku veya Batılı bir hükümetin müdahalesi riskini artırırsa, yatırımcı duyarlılığı büyük ölçüde sarsılabilir. Brent petrol, arz algısı için önemli bir risk göstergesi olduğundan, altının petrol ile olan korelasyonunun önemli ölçüde güçlenmesini görebiliriz.
İkinci olarak, ABD tarım dışı istihdam raporunda işe alım hızında keskin bir düşüş ve/veya işsizlik oranının %4,4’e yükselmesi, Hazine getirisi eğrisinin boğa eğilimi göstermesine ve doları etkilemesine neden olabilir. Altının senaryosu, önceki tarım dışı istihdam raporlarından daha ikili bir biçimde tanımlanabilir; işsizlik oranını yumuşak iniş tezini sorgulatan bir istihdam verisi altını 2.700 dolar seviyesine çıkarabilir – buna karşılık 150 bin ile 180 bin arası iş yaratılan, işsizlik oranının sabit kaldığı bir “Goldilocks” senaryosu, piyasanın varsayılan senaryo olarak 25 baz puanlık faiz indirimini fiyatlayabileceği ve bu durumun da sarı metal üzerinde baskı oluşturabileceği anlamına gelir.
Ayrıca, Çin’in yeni “şok ve dehşet” uyandıran teşvik tedbirlerinin altının yükseliş trendi için bir tehdit oluşturabileceğini de göz önünde bulundurmalıyız. Hükümetin gayrimenkule verdiği güçlü destek ve borsaya yönelik devasa likidite enjeksiyonları, yatırımcılara altın dışında alternatifler sunuyor. CSI 300 endeksi tatil sonrasında yükselmeye devam eder ve Ekim ayında NPC Daimi Komitesi swap araçları ve yeniden borçlanma planlarıyla ilgili daha fazla detay açıklarsa, piyasa güvenini artırarak altından çıkan bazı yükseliş sermayesi görebiliriz, bu da altının momentumunu zayıflatabilir.
Destekler: 2642 – 2632 – 2625 – 2600
Dirençler: 2653 – 2664 – 2670 – 2679
Leave a Reply