Bilanço döneminde son kritik haftaya giriyoruz. Bu hafta Dünya devi şirketleri 2022 yılı 2. çeyrek bilançolarını açıklayacak. Göze çarpan ve yakından takip edilecek bazı bilançolar şu şekilde;
26 Temmuz salı; Microsof, Google, Visa, Coca-Cola, 3M, General Electric
27 Temmuz çarşamba; Facebook(Meta), Qualcomm, Boeing, Airbus
28 Temmuz perşembe; Apple, Google, Intel, Mastercard, Pfizer, Baidu
29 Temmuz cuma; Exxon Mobil, Chevron
Yukarıdaki şirketler, en değerli şirketler içerisinde yer alıyor ve direkt olarak borsaların yönünü etkileyebilecek güce sahip konumdalar. Şimdiye kadar bilanço açıklamış şirketlerden TESLA yaklaşık %20 oranında yükseliş kaydetti. Yine iyi bilanço açıklamış olan NETFLIX şirketi de benzer oranda bir yükseliş gösterdi.
Bu hafta bilanço dönemindeki son düzlük olmasının yanı sıra ABD tarafından da oldukça kritik veriler var. İlki 27 temmuz çarşamba akşamı açıklanacak FED faiz kararı olacak. ABD Merkez Bankası FED’in çarşamba günü 75 BP faiz artışı yapması bekleniyor. 2 hafta önce gelen rekor enflasyon sonrası bir kaç gün boyunca 100 BP artış yönünde fiyatlama oluşsa da FED üyeleri tarafından yapılan sözlü yönlendirmeler işe yaradı ve piyasa daha sakin bir tutum alarak 75 BP artış konusunda medyan beklentisi oluşturdu. Piyasa, FED’in faiz artışı yapmasından ya da faiz artış oranından daha ziyade ülkede son 41 yılın en yükseğine çıkan enflasyonu düşürmek için verdiği çabaya odaklanmış durumda. Bu çabanın sonucunu çok uzun olmayan bir vadede alacağını düşünüyor. Fiyatlara yansıyan da tam olarak bu. Çünkü hisse senedi piyasasını olumsuz etkileyen şey, yüksek faizden ziyade yüksek enflasyon. Eğer enflasyonda kalıcı bür düşüş sağlanırsa 2023 yılı sonu itibariyle tekrar bir faiz indirimi yapılacağına dair kuvvetli beklentiler de var. Bu sebeple bu haftaki faiz kararı oldukça önemli.
Faiz kararının ertesinde 28 temmuz perşembe günü de yine başka kritik veri olan ABD 2022 yılı 2. çeyrek GSYH rakamı açıklanacak. Son zamanlarda sıkça dile getirilen resesyon söyleminin bir anlam ifade etmesi için bu veri önemli. Zira resesyon kelime anlamı olarak durgunluk demek olsa da teknik olarak bir ülkenin en az 2 çeyrek üst üste negatif büyüme raporlaması ile oluşmakta. ABD ekonomisi 2022 yılı 1. çeyrekte -1.6% negatif büyüme açıklamıştı. Bu perşembe açıklanacak ilk okuma büyüme verisinin de negatif gelmesi halinde resesyon söylemi söylem olmaktan çıkıp resmiyete dönebilir ve bu da piyasalar için en kötü sonuç olarak düşünülebilir. Pozitif büyüme verisi gelmesi durumunda ise olumlu yansımasının görülmesini bekliyoruz.
Dev şirketlerin bilançoları, FED toplantısı, GSYH verisi ve temmuz ayının son haftası sebebiyle vade kapanışlarının olması açısından oldukça hareketli ve önemli bir hafta bizleri bekliyor. Her bilanço döneminde olduğu gibi bu dönemde de hisse ağırlıklı bir yatırım portföyü oluşturulması, yatırım stratejimizin temel taşı olmalı. Yukarıda listesini paylaştığımız bilanço açıklayacak önemli şirketler içerisinden seçeceğimiz bir yatırım portföyü sepeti, bu kritik dönemde kesinlikle faydalı olacaktır.
Hem bu hafta özelinde hem genel piyasa eğilimi açısından ilk takip edeceğimiz yer, her zaman olduğu gibi dolar endeksi. Geçtiğimiz ay beklediğimiz gibi 40 yıllık direncini test edip kırmayı başaramayan DXY, bu direncin altında mı yoksa üzerinde mi fiyatlanacak? Cevabı en önemli soru kesinlikle bu. Çünkü bir kaç adım geri çekilip resmin tamamına baktığımızda, eğer dolar endeksi bu 108.700 direnci üzerine çıkarsa yeni bir yükseliş dalgası başlatabilir diye düşünüyoruz. Bu da ilk hedefinin 114-116 bölgesi olması anlamına gelir ve doların küresel çapta hem tüm para birimlerine hem de dolarla fiyatlanan altın, gümüş, bakır, petrol gibi emtialara karşı daha fazla değer kazanmasına yol açacaktır. Piyasanın bu tarz bir fiyatlamaya ne kadar hazır olduğu konusunda şüpheler olsa da gidişata karar verecek olan FED, bu kararı çarşamba akşamı açıklayacak. Görüşümüz 75 BP bir faiz artışı olması ve sonraki toplantı tarihi olan 21 eylüle kadar sürecek yaklaşık 2 aylık boşluk döneminde piyasaların rahat bir nefes alması yönünde.
Leave a Reply