FED dün akşam yaptığı kritik toplantıda beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi, 2023 yılı sonuna kadar iki faiz artışı öngördü. Fed’in 2021 yılına ilişkin büyüme beklentilerindeki güncelleme ekonomik aktiviteye yönelik iyimser bakışını da ortaya koydu. Fed yetkilileri faizi sabit tuttu ancak 2023’ün sonuna kadar iki artış beklediklerinin sinyalini verdi ve ekonomi toparlanırken yükseliş tarihini öne çekti ve İstihdam ve enflasyonda önemli ilerleme kaydedilene kadar aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarına devam etme sözü verdi. Fed yetkilileri faizi sabit tuttu ancak 2023’ün sonuna kadar iki artış beklediklerinin sinyalini verdi ve ekonomi toparlanırken yükseliş tarihini öne çekti ve İstihdam ve enflasyonda önemli ilerleme kaydedilene kadar aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarına devam etme sözü verdi.
Fed’in enflasyon için dikkate aldığı temel gösterge PCE enflasyon beklentisi de 2021 için yukarı revize edildi. Projeksiyonlara göre Mart ayında yüzde 2,4 olarak öngörülen 2021 PCE enflasyon, son projeksiyonlarda yüzde 3,4 olarak kaydedildi. 2022 için bu veriye ilişkin beklenti yüzde 2’den yüzde 2,1’e; 2023 için ise yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseltildi. Çekirdek PCE enflasyon verisi içinde Fed 2021 beklentisini yüzde 2,2’den yüzde 3’e revize etti. Son enflasyon verileri ABD’de yukarı yönlü bir seyre işaret etmişti. TÜFE Mayıs ayında yıllık yüzde 5 artarken, 13 yıl sonra ilk kez bu seviyeleri kaydetmişti. ÜFE de Mayıs’ta yıllık yüzde 6,6’lık artışla rekor kaydetmişti.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ise, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Önemli ilerleme kaydedilene kadar varlık alımları sürecek” dedi. Faiz artışını tartışmak için erken diyen Powell, “Tahvil alımlarını azaltmadan önce iletişimi yapacağız. Hedeflerimizden oldukça uzağız. Ters repo, faizlerin arzu edilen seviyelerde kalmasına yardımcı oluyor” şeklinde konuştu. Powell, Enflasyon çok yüksek kalırsa araçlarımızı kullanmaya hazırız. Enflasyona baskı oluşturan küresel faktörler mevcudiyetini koruyor. Yeniden açılmanın fiyatlar üzerindeki etkilerine dair kesin veri yok. Daha yüksek doğal faiz oranı, faiz düşürmek için daha çok alan yaratacaktır. Doğal faiz oranının kesin olarak belirlenmesi mümkün değil. Fed, fiyat baskılarının geçici olduğunu düşünüyor. Getiri eğrisinin gerisinde kalma gibi bir surum yok. Varlık azaltımına piyasa tepkisini önlemek için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.
Bu toplantı ve ardından yapılan açıklamalar sonrası tüm varlık sınıflarında volatilitenin arttığı görüldü. Bunların en başında ise uzun süredir düşüş trendi sonrası yatay görünümde olan dolar endeksi geliyor. Faiz artışı beklentilerinin öne çekilmesi ve FED üyelerinin şahin duruşu, dolar endeksinde önemli seviyelerin aşılmasına sebep oldu. Piyasalarda da dün akşamdan sonra dolara talep ve dolar endeksinde yükseliş, buna karşılık olarak ons altın ve ons gümüş gibi dolar bacaklı ürünlerde sert düşüşler görüldü. Benzer şekilde EURUSD ve GBPUSD gibi majör pariteler de son 2 ayın en düşük seviyelerinde fiyatlanıyor. Dolar endeksine teknik olarak bakarsak, bugün Mart ayından beri ilk kez 200 günlük ortalama üzerine çıktığını görüyoruz. Dün 91.06 direnç seviyesi üzerinde kapattıktan sonra yükselişler hızlandı ve 91.80 ile son 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar endeksinin bu şekilde yükselmesi, piyasalarda çok beklenen bir hareket değildi. Güncel durumda ise ABD ekonomisinde önemli bir iyileşme ve geleceğe dair beklentilerin fiyatlandığını görüyoruz. Eğer 91.51 seviyesine denk gelen 200 günlük ortalama üzerinde kapanış gelirse dolar endeksinde 92.50 – 93.00 bandı test edilebilir. Bu da tüm ürünlerde önemli seviyelerin test edilmesini sağlayacaktır. Bu sebeple önümüzdeki yakın dönemde dolar endeksinin hareketlerinin yakından izlenmesi gerekmekte.
Leave a Reply