Nispeten sakin bir Şubat ayını geride bırakırken son zamanların en hareketli geçmesi muhtemel bir yeni aya başlıyoruz. Piyasalar açısından bir çok kritik veri ve takip edilecek gelişmenin oldu Mart ayı oldukça önemli fırsatları içerisinde barındırıyor olabilir. Tüm majör merkez bankalarının faiz kararlarının yanı sıra diğer makroekonomik veriler de bu ay içerisinde peş peşe açıklanacak. Yurt içinde ise Şubat ayında yaşanan yüzyılın felaketi sonrası normale dönüş çabaları görülebilir. Öncelikle bu ay açıklanacak önemli ekonomik verilere bakalım;
1 Mart : Çin İmalat PMI , ABD İmalat PMI, Almanya TÜFE
2 Mart : EURO Bölgesi TÜFE, AMB Para Politikası Toplantı Tutanaklarının Yayınlanması
3 Mart : Türkiye TÜFE
8 Mart : ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği, Kanada Faiz Kararı
9 Mart : Çin TÜFE
10 Mart : ABD Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik, İngiltere GSYH
14 Mart : ABD TÜFE
15 Mart : Çin Sanayi Üretimi, ABD Perakende Satışlar, ABD ÜFE
16 Mart : EURO Faiz Kararı
22 Mart : FED Faiz kararı
23 Mart : Türkiye, İngiltere ve İsviçre Faiz Kararları
Şubat ayında toplantı yapmayan İngiltere ve Avrupa Merkez bankaları da dahil olmak üzere Mart ayı faiz kararları açısından önemli olacak. Geçtiğimiz ay içerisinde açıklanan veriler, ABD’ de faiz artışlarının beklenenden daha uzun süre yüksek seviyede olacağını ve bu yıl içerisinde de faiz indirimi yapılmayacağını gösterdi. Bu sebeple bu ay içerisinde 10 Mart günü açıklanacak istihdam raporu ve 14 Mart tarihinde açıklanacak enflasyon verisi hayati öneme sahip. ABD’ de bu ay ve yılın geri kalanında açıklanacak faiz kararlarını direkt olarak etkileme gücü sebebiyle fiyatlamalara keskin bir şekilde yansıyacaktır. Aralık ayında 2023 yılı için zirve faiz oranı %5 bekleniyordu. Bu da Ocak ayında piyasalarda küçük çaplı bir ralli görülmesine neden olmuştu. Ancak Şubat ayında açıklanan işsizlik ve enflasyon verileri, bu ihtimalleri büyük oranda bitirmişti. Güncel durumda 2023 yılında faizlerin en azından %5,5 oranına çıkarılması beklenmekte. Tüm bu sebepler dikkate alındığında oldukça kritik bir Mart ayı bizleri bekliyor diyebiliriz.
ENDEKSLER
ABD’ de Nasdaq endeksi Ocak ayını %10,14 yükselişle kapattıktan sonra Şubat ayına da sert yükselişle başlamıştı. Ancak sonrasında açıklanan veriler sebebiyle gördüğü zirveden %7′ ye yakın düşerek ay başlangıcı seviyesine kadar geriledi. ABD enflasyonunda düşüş devam etse de düşüş hızının azalmış olması, Nasdaq endeksindeki fiyatlamayı değiştirdi. Bu ay açıklanacak enflasyon verisi de yine endeks için hayati öneme sahip. Mart ayındaki kritik verilerin hasarsız atlatılması halinde, sonraki ay bilanço dönemi başlangıcı olmasının da etkisi ile borsalarda Ocak ayı benzeri bir hareketlenme mümkün olabilir. Nasdaq için önemli seviye, 11.900 puana denk gelen 200 günlük ortalama desteği. Bu destek üzerindeki tüm aksiyonlar alış yönlü kalmaya devam edecektir. Diğer ABD borsaları için de benzer bir görünüm mevcut. SP500 endeksinin 200 günlük ortalaması 3.940 puana denk geliyor.
EMTİA
Ons altın Ocak ayında 104 $ (%5,73) yükseldikten sonra Şubat ayını 120 $ (%6,20) düşüşle kapatıyor. Elbette piyasada Şubat ayında oluşan dolar yükselişi bazlı fırtınadan olumsuz etkilenen ürünlerin başında altın geliyor. Ancak bu ay açıklanacak kritik öneme sahip verilerin, emtia fiyatlarına pozitif yansıyacak şekilde gelmesi ihtimali ön planda. İşsizlik ve enflasyon verileri beklenti altında kalabilir ve bu durumda Şubat ayında en çok satılan ürünlerden olan ons altın yine en çok alınan ürün olabilir. Yeni aya yükselişle başlayan ons altın için ay içerisinde 1.890 – 1.910 bölgesine doğru bir hareketlenme olmasını bekliyoruz. Aynı şekilde ons gümüş için de ay içerisinde 23.50 – 25.00 bölgesi hedef olacaktır. Bakır ve platin için de yukarı yönlü beklentimizi koruyoruz. Brent petrol ise ilk etapta 80 – 85 arasındaki dar bant hareketini devam ettirebilir. Yüksek bir fiyat hareketi için resesyon ihtimalleri ve bunu tetikleyen verilerin durumu belirleyici olacak. 85 dolar direncinin kırılması durumunda ise ay içerisinde 92 dolara kadar bir hareket alanı yaratabileceğini düşünüyoruz.
PARİTELER
Geçtiğimiz ay yaşanan deprem felaketinin etkilerini azaltabilmek için TCMB sürpriz bir şekilde 50 BP faiz indirimi yaptı. Mart toplantısında da faiz indirimi muhtemelen gelmeyecek. Ancak DolarTL paritesinde yukarı yönlü ivme korunuyor. Yükseliş momentumu henüz tam olarak istediği gücü alamadı ancak mart ayı içerisinde DolarTL tarafında 19,30 bölgesine doğru yükselişlerin olmasını bekliyoruz. Diğer taraftan EURUSD paritesinde de ay içerisinde yeni yükselişler görülebilir. Geçtiğimiz günlerde AMB başkanı Lagarde’ da yaptığı açıklamada faiz artışlarına devam edeceklerini söyledi. Avrupa ve ABD merkez bankaları arasındaki faiz makasının daralması ve buna bağlı olarak EUR lehine bir hareket yaşanması muhtemel. Ay içerisinde EURUSD paritesinde 1.0900 bölgesi hedefte olacaktır. GBPUSD için ay içerisindeki hedefimiz 1.2240 olurken USDJPY için hedefimiz 132.000 bölgesi. DXY tarafında ay içerisinde bir veri sürprizi yaşanmaması halinde 102.000 bölgesine doğru gevşeme yaşanması söz konusu olabilir.
KRİPTO PARALAR
Bitcoin, Ocak ayını rekor yükselişle %40 artıda kapatmıştı ancak Şubat ayında piyasanın geri kalanı gibi olumsuz etkilendi. Yine de ayı düşüşle kapatmamış olması ( +%0,04 ) ilk etapta pozitif bir durum olarak görülebilir. Başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yıl içerisinde nasıl bir hareket sergileyeceğinin bu ay açıklanacak veriler belirleyecek. Mart içerisindeki duruma göre yılın geri kalanı hakkında çok daha net bir analiz yapılabilir. Bu ay BTC’nin 25.000 dolardaki kritik direncini aşması halinde teknik olarak da rahatlama görülecektir. Bu durum, ay içerisinde fiyatı 28.000 dolara kadar taşıyabilir. Aksi durumda ise 22.400 civarında bir destek bölgesi bulunuyor.
Leave a Reply