Her ayın ilk cuma günü piyasa katılımcılarının merakla takip ettiği veriler arasında, ABD istihdam piyasasına yönelik kritik makroekonomik gelişmeler var. Dünyanın en önemli ekonomisinin istihdam piyasasında ve çalışanların ücretlerinde bir değişim izleniyor mu sorularının cevapları, ülkenin ekonomik aktivitesini yorumlayabilmek ve Merkez Bankası para politikasına yönelik olası aksiyonları tahmin edebilmek adına önemli bir yere sahip. Ayrıca bu haber akışının varlık fiyatları üzerindeki anlık etkileri de finansal piyasalarda işlem yapanların takibinde yer almaktadır. Bu sebeple de Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin sonuçlarını yakından takip ediyoruz.
Tarım sektörü haricinde (Sanayi, Kamu, Hizmet, vb) son ay içerisinde çalışan insanların sayısındaki değişikliklere Tarım Dışı İstihdam, ABD ekonomisinde geride kalan ay içerisinde, iş aradığı halde iş bulamayan kişilerin, toplam iş gücü içerisindeki oranına İşsizlik Oranı, Tarım sektörü dışında çalışan işçilere ödenen saatlik ücretteki değişimlere ise Ortalama Saatlik Kazançlar adı verilir.
Fed, herhangi bir ayda açıklanan verilerin sonuçlarına göre karar mekanizmasını değiştirmez. Fed, makro-ekonomik gelişmeleri bir bütün olarak ele alır ve buna göre para politikasını şekillendirebilir. Ayrıca Fed kaynaklı karar mekanizması ile Fed’e ilişkin spekülatif fiyatlama davranışı arasındaki farka da dikkat edilmelidir. Fed tarafında şu anki piyasa beklentisi %0,00 – %0,25 aralığında olan federal fonlama hedef oranında herhangi bir değişim beklenmemektedir. Bu sebeple de veriler ne gelirse gelsin Fed kararını değiştirmeyecektir. Fed spekülasyonu ise piyasa katılımcıların veri sonuçlandığı anki verdiği reaksiyondur. Yani, “Veri çok iyi ya da çok kötü geldi, acaba Fed politikasında bir değişime gidebilir mi?” Anlık olarak fiyat içerisinde dikkat çekebilir. Ancak şu an koronavirüs sebebiyle bu tür bir düşüncenin olmayacağı unutulmamalıdır. Yani çok güçlü ya da zayıf bir istihdam verisi gelse de Fed faiz konusunda herhangi bir artış / azalış gerçekleşmesi beklenmemelidir.
Kritik ABD verilerinin varlık fiyatları üzerindeki olası etkilerini doğru yorumlayabilmek, stratejilerin başarıya dönüşebilmesi adına önemlidir. Teorik olarak 3 verinin aynı anda açıklanmasında bir çok farklı olasılık olmasına karşın fiyatlama davranışında Tarım Dışı İstihdam popülaritesinin bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Tarım Dışı İstihdam verisi yerine Ortalama Saatlik Kazançlar verisinin fiyatlama alanına girebilmesi içinse, TDİ verisinin beklenti ile aynı ya da çok yakın bir sonuç oluşturması gerektiği göz ardı edilmemelidir.
Beklentilerden (978K) çok daha iyi gelebilecek bir veri olması durumunda DXY ve US10Y tahvil faizlerinde bir artış görülebileceği için DXY bacaklı ürünlerde baskı olması muhtemel. Bu senaryoda XAUUSD, EURUSD gibi ürünlerde geri çekilmeler görülebilir. Ortalama saatlik kazançlar verisinin de hem petrol fiyatları üzerinde etkisi olduğunu söyleyebiliriz. ABD ekonomisinde gözle görülür bir toparlanma durumu için başta işsizlik verisinin beklentilerden (5.8%) daha iyi gelmesi gerekiyor. İşsizlik oranında görülen azalma, hisse senedi piyasası için olumlu bir veri olacaktık. Ancak veri sonrası hareketin en çok olacağı ürün şüphesiz EURUSD paritesi. 2 Nisan günü açıklanan bir önceki tarım dışı verisinin beklentilerden çok daha iyi gelmesi sonrası EURUSD paritesi günü 0.33% düşüş ile kapatmıştı. Ancak sonrasındaki 1 aylık süreçte de 2.33% bir artış olduğunu hatırlatalım. Kısacası TDI verisi anlık ya da günlük olarak bir etkiye sahip olsa da trendde bir değişiklik görülmesini sağlamayacaktır. Gün içi fırsatlar bu anlamda değerlendirilebilir. EURUSD paritesi ise önemli bir dirençte olduğu için bu seviyenin aşılması ile 1.2140-1.2170 bandına doğru yükselişlerin görülmesi beklenebilir. Çok iyi bir TDI verisi ise paritede satış fırsatı sunacaktır. Bu durumda 1.2050 ve 1.2025 seviyelerine kadar geri çekilme söz konusu olabilir.
Leave a Reply