Başkan Trump, Çarşamba günü, ABD’nin ticaret politikasında II. Dünya Savaşı sonrası dönemden bu yana görülmemiş ölçekte köklü bir yeniden düşünmeyi temsil eden yeni bir gümrük tarifesi rejimini açıkladı.
ABD, tüm ithalatlara %10 genel tarifeler ve Beyaz Saray’ın ticarette kötü aktörler olarak gördüğü diğer ülkelere daha da yüksek oranlar uygulayacak. Tarifeler, Trump’ın ikinci döneminin başlarında uygulamaya koyduğu bir dizi vergiye ek olarak geliyor. Bunlar arasında Kanada, Meksika ve Çin’den gelen birçok ürüne ve ayrıca çelik ve alüminyuma uygulanan tarifeler de yer alıyor.
Trump’ın mantığı, tarifelerin ABD imalatını canlandıracağı, ABD ticaret açığını azaltacağı ve ulusal borcu azaltmaya yardımcı olacağıdır. Karşı çıkanlar, tarifelerin küresel ticareti altüst edebileceğini ve daha yüksek enflasyona yol açabileceğini söylüyor.
Trump hangi tarifeleri uyguladı?
Tüm ABD ithalatları 5 Nisan’dan itibaren %10’luk bir tarifeye tabi olacak. Ancak bazı ülkeler 9 Nisan’dan itibaren daha yüksek tarife oranlarıyla karşı karşıya kalacak. Örneğin, Çin’e %34, Avrupa’ya %20 ve Japonya’ya %24 oranında vergi uygulanacak.
Trump, ikincisini “indirimli karşılıklı tarife“ olarak adlandırarak ABD’nin birçok ülkenin ABD ürünlerine uyguladığı tarife oranının yarısını uygulayacağını açıkladı.
Beyaz Saray, X hesaplarından birinde ülkeye özgü tarife oranlarını duyurdu .
Çin’e uygulanacak yeni %34’lük gümrük vergisi, Trump’ın fentanil için uyguladığı %20’lik gümrük vergisi gibi önceki vergilere eklenecek. Çin ithalatına uygulanacak temel gümrük vergisi oranı, Joe Biden’ın başkanlığı veya Trump’ın ilk döneminde uygulanan gümrük vergileri eklenmeden önce %54 olacak.
Trump hafta sonunda Amerika’nın neredeyse tüm ticaret ortaklarını hedef alabileceğinin sinyalini vermişti ancak evrensel bir gümrük vergisi ile ülkeye özgü gümrük vergilerinin birleşimi sürpriz oldu.
Trump ayrıca Çarşamba günkü konuşmasında, yabancı yapımı otomobillere uygulanacak %25’lik gümrük vergisinin 3 Nisan Perşembe günü yürürlüğe gireceğini doğruladı.
ABD’nin gümrük vergileri nelerdir ve bunları kim ödüyor?
Tarifeler, ABD’ye gelen mallar üzerindeki ithalat vergileridir, bu nedenle doğrudan yabancı tedarikçilerden satın alan Amerikan şirketleri ve diğer işletmeler ilk faturayı ödeyecektir. Ancak, tedarik zincirindeki işletmeler yeni fiyatları ve kendi taleplerini hesaba kattıkça nihai yükü kimin üstleneceği değişir.
Tarifelerden kaynaklanan darbeyi sınırlamak isteyen ithalatçılar fiyatlarını yükseltebilir ve tarife yükünü etkili bir şekilde Amerikan tüketicilerine ve diğer işletmelere aktarabilirler. Ancak, Amerikan ithalatçıları artık karşılayamayacakları yeni tarifeli ithalatlar için siparişleri azaltabileceğinden, diğer yönde de acı hissedilebilir.
Hangi tür mallar ve ülkeler etkilenecek?
Şirketler, Meksika’dan gelen tahıl gibi küçük, günlük ürünlerden, Almanya’dan gelen Volkswagen otomobiller gibi büyük, pahalı ürünlere kadar ABD’ye ithal ettikleri tüm ürünlere %10 ek gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaklar .
Vergiler ülkeden ülkeye değiştiği için bazı mallar diğerlerinden çok daha fazla etkilenecek.
Vietnam, Sri Lanka ve Laos sırasıyla %46, %44 ve %48’lik en yüksek “karşılıklı tarifelerden” bazılarıyla karşı karşıya kalacak. ABD’nin en büyük ticaret ortaklarından biri olan Çin, %34’lük ek bir tarife oranıyla karşı karşıya kalacak.
Trump neden gümrük vergileri kullanıyor?
Trump, tarifelerin Amerikan işletmelerini korumaya, üretimi ABD’ye taşımaya ve Amerikan işçileri için iş yaratmaya yardımcı olacağını söylüyor. Ayrıca tarifelerin ABD’nin ticaret açığını, yani ülkenin ithalat ve ihracat arasındaki farkı daraltmaya yardımcı olacağını savundu.
Birçok ekonomist, Trump’ın gümrük vergilerini kullanmasını eleştirerek, bunların ABD ekonomisini korumak ve ticaret dengesizliklerini gidermek için çok kaba bir araç olduğunu söyledi. Ayrıca, gümrük vergilerinin Amerikan tüketicileri ve işletmeleri için birçok malın fiyatını artırabileceğini savunuyorlar.
Trump ayrıca ABD ticaret ortaklarından siyasi tavizler elde etmek için tarifelere başvurdu. Bu yılın başlarında Kanada ve Meksika’ya tarifeler uygulama tehditlerinden sonra, her iki ülke de ABD’ye göçü ve yasadışı uyuşturucu akışını engellemek için sınır kontrol çabalarını artırma sözü verdi. Tarife fikri Trump’ın siyasi tabanının büyük bir bölümünde yankı buldu .
Gümrük vergileri Amerikan tüketicilerini ve işletmelerini nasıl etkileyebilir?
Trump’ın son tarife duyurusu, ABD hisse senedi vadeli işlemlerini düşürdü, bazı yatırımcılar daha yavaş büyüme ve daha yüksek enflasyon olasılığı konusunda endişeliydi. Çarşambadan önce, daha fazla tarifenin Amerikan ekonomisini durgunluğa itmesine yardımcı olacağı yönünde korkular vardı.
Duyuru, ithal mallara bağımlı olanlar da dahil olmak üzere işletmelere bir miktar açıklık getiriyor, ancak yeni tarife rejiminin geniş ve karmaşık yapısının firmaların anlaması için zaman alacağı belirtiliyor.
Birçok ekonomist, firmalar ek maliyetlerin bir kısmını yansıttığı için tarifelerin Amerikan tüketicileri için fiyatları artıracağı konusunda ısrarcıydı. RBC Global Asset Management’ın bir birimi olan BlueBay Asset Management firması, yeni tarifelerin ABD enflasyonunu %1 artıracağını tahmin etti. Ekonomik büyümenin muhtemelen %1,5’e yavaşlayacağını ancak ABD’nin muhtemelen resesyona girmeyeceğini söyledi.
Trump’ın tarife duyurusundan önce bile, Amerikan aileleri harcamalarını geri çekmeye başlamıştı. Havayolları ve marketlerde satışlar azalmaya başladı.
Otomobil üreticileri ve parça üreticileri, tarife maliyetlerinin bir kısmını tüketicilere yansıtma olasılıklarının yüksek olduğunu söyledi. Morgan Stanley , ortalama olarak araç fiyatlarının vergileri telafi etmek için %11 ila %12 oranında artabileceğini tahmin ediyor.
Bu yazıda Global haber kaynaklarından bilgilere yer verilmiştir.
Leave a Reply